Wat zijn de hoofdkenmerken van het ontslagstelsel?

De hoofdkenmerken zijn:
  1. Geldt er een persoonlijke reden voor ontslag zoals bijvoorbeeld disfuncitoneren dan wordt de ontslagroute via de kantonrechter gevolgd. Let op; meldt een werknemer zich dusdanig vaak ziek dat dit de bedrijfsvoering van de werkgever in gevaar brengt dan is dit een aparte grond om ontslag via de kantonrechter aan te vragen.
  2. Is er sprake van bedrijfseconomisch ontslag dan vraagt de werkgever UWV om een ontslagadvies. Is het ontslagadvies negatief dan kan de werkgever de ontslagaanvraag alsnog bij de kantonrechter laten toetsen. Is het ontslagadvies positief en is de werknemer het er niet mee eens dan kan hij bij de kantonrechter herstel van de arbeidsrelatie vragen. Is het ontslag (ernstig) verwijtbaar aan de werkgever dan kan de kantonrechter een billijke vergoeding toekennen.
  3. Transitievergoeding
    Bij ontslag ontvangt de werknemer - in zowel tijdelijke als vaste contracten – een financiële vergoeding, de transitievergoeding met een maximum van € 86.000 (2022) of een jaarsalaris als dat hoger is dan de maximale transitievergoeding. In de arbeidsovereenkomst kan een hogere vergoeding worden afgesproken. Zij kunnen vanaf de eerste werkdag al aanspraak maken op een transitievergoeding. De opbouw start al tijdens de proeftijd. Voorheen bouwden werknemers pas vanaf het tweede gewerkte jaar recht op een ontslagvergoeding op.
  4. Recht op transitievergoeding
    De werknemer heeft recht op transitievergoeding als het ontslag op initiatief van de werkgever tot stand is gekomen, als na toestemming van UWV het dienstverband is opgezegd, als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst heeft ontbonden of als op initiatief van de werkgever het tijdelijke contract niet wordt verlengd. Heeft de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld dan is ook een transitievergoeding verschuldigd. Bij herstel van de arbeidsovereenkomst moet de transitievergoeding worden terugbetaald.
  5. Geen recht op transitievergoeding
    Besluit de werknemer zelf op te stappen na afloop van het tijdelijk contract terwijl de werkgever een gelijkwaardig of beter aanbod heeft gedaan voor verlenging dan heeft de werknemer geen recht op transitievergoeding.
    Heeft de werknemer ernstig verwijtbaar gehandeld, bijvoorbeeld door diefstal, verduistering of bedrog dan is er geen recht op transitievergoeding.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 336 vragen en antwoorden over Ontslagzaken.