03
M

Slimmer werken

Het kan slimmer en met minder kosten. Leer v.d. ideeën op de werkvloer, gebruik de suggesties van leveranciers en de klachten van klanten.

Regelzucht en systeemdwang maken het werk nodeloos ingewikkeld. De professionals op de werkvloer hebben een boel ideeën. Leveranciers en klanten hebben vaak suggesties die u goed kunt gebruiken. Slimmer werken is verbonden met sociale innovatie en grotere klantgerichtheid. Slimmer werken bevordert doorgaans zelfsturing en eigen verantwoordelijkheid. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Werken kan vaak slimmer en met minder kosten, anders organiseren is het gevolg. Voorbeelden, tips en tricks!

Slimmer werken: betekenis

Slimmer werken betekent creatief omgaan met je werk en je werkomgeving. Vaak wordt met niet al te veel moeite veel bereikt. Het hefboom-effect is groot. Dat is 'het slimme' ervan.

Creativiteit betekent bij slimmer werken niet altijd dat het om originele, nieuwe ideeën gaat. Afkijken wat elders met succes werkt, in combinatie met de durf dit in de eigen werkomgeving te proberen, levert ook veel resultaat op.

Slimmer werken stimuleren

Goede suggesties liggen voor het oprapen. De professionals op de werkvloer hebben een boel ideeën. Leveranciers en klanten hebben suggesties. Het mobiliseren van dit potentieel is de aanloop tot slimmer organiseren.

Slimmer werken en anders organiseren

Soms is het onvermijdelijk de organisatie aan te passen om bestaande patronen te doorbreken. Meer zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid blijken belangrijk om de problemen snel op te lossen. Slimmer werken is dan verbonden met sociale innovatie en meer zelforganisatie. Verschillende artikelen op deze pagina laten dat zien.
In sommige organisaties is er de trend om de eigen verantwoordelijkheid van de mensen systematisch te mobiliseren. Hoe dit werkt vindt u bij Sturen op Verantwoordelijkheid.

Slimmer werken en persoonlijke effectiviteit

Veel bijdragen zijn bedoeld voor uw persoonlijke effectiviteit. Wie wil er niet in minder tijd en met minder stress meer bereiken! U zou wel gek zijn om die tips te negeren.

Slimmer werken en ICT

De digitalisering verschaft tal van hulpmiddelen om de samenwerking en coðrdinatie tot en met de klant te verbeteren. Een blik op onze pagina over Digitale Transformatie verschaft u de nodige tips. Begin met het laaghangend fruit!

Voorbeelden: Hoe en wat

Ton Verbeek heeft een serie korte artikelen op zijn naam met praktische tips over slimmer werken. Een scan van deze serie zal u zeker op ideeën brengen.

Meest gevraagd in Innovatie organiseren

Stimuleer in je organisatie de creativiteit voor slimme oplossingen en innovaties! Hoe doe je dat?

Wat is sociale innovatie?

Innovatie is één van de voornaamste manieren om als bedrijf succesvol te zijn in een veranderende markt en maatschappij. Door te innoveren kunnen bedrijven nieuwe producten ontwikkelen, betere kwaliteit leveren, nieuwe verdienmodellen vinden en efficiënter te werk gaan. Al denken we bij innovatie snel aan technologische of digitale vooruitgang, het overgrote deel (77%) van het innovatiesucces is het resultaat van sociale innovatie. Sociale innovatie gaat over slimmer, flexibeler en dynamisch organiseren. Het verandert de manier waarop we met elkaar samenwerken om het beste uit onszelf én ons werk te halen.
Medewerkers die betrokken zijn bij de organisatie, bevlogen hun werk doen en zich flexibel opstellen naar klant, collega en werkgever zijn de voornaamste doelen van sociale innovatie. Uw mensen benutten hun kwaliteiten optimaal, met een positief effect op uw innovatiesucces.

Is continu verbeteren ook innovatie?

Er is geen meetlat of thermometer die, zoals bij lengte of temperatuur, kan vaststellen hoe ‘nieuw’ een verandering is (en waar een duidelijke grens op staat aangegeven, zoals het vriespunt bij 0 graden Celsius) en wanneer een ‘niet-meer-zo-heel-kleine’ verbetering een ‘incrementele innovatie’ genoemd mag of zelfs moet worden. Jacobs en Snijders (2008, p.10) noemen nieuwheid ook een ‘fuzzy’ begrip.
Een voor het management praktisch onderscheid is de vraag of het doorvoeren van een kleine verandering aan een product of werkwijze binnen de grenzen van een team, groep of afdeling ingevoerd kan worden en qua invoering aan die groep of afdeling overgelaten kan worden. Veel organisaties hanteren verbeterdoelstellingen in het kader van hun kwaliteitsbeleid en laten de ontwikkeling en invoering van de verbeteringen aan alle afdelingen zelf over. Vaak krijgen ze daar een beperkt eigen budget voor om kleine zaken aan te schaffen of te laten veranderen.
Waar de verandering meer geld kost, een grotere impact heeft op de productfuncties, meer afdelingen betreft, op basis van strategische overwegingen al of niet nadrukkelijke managementaandacht behoeft en/of enigszins riskant is, kan een organisatie dit beter als een apart project ontwikkelen en invoeren, Dan is het geen onderdeel van continue verbetering meer maar een incrementeel innovatieproject.
Dus alleen projectmatig doorgevoerde veranderingen rekenen we tot innovatie. Continu verbeteren hoort er gewoon bij in elke functie van hoog tot laag en binnen elk team en elke afdeling; je doet je werk en je denkt na over verbeteringen.

Waarom een visie en missie?

Een visie of een missie vinden sommige organisaties overbodige want vage, holle frasen. Toch kan zo’n kernachtige formulering ter lengte van enkele zinnen goed aangeven waar de onderneming voor wil staan. De gekozen formulering luistert heel nauw. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat in de jaren 1950 de missie omschreef als ‘het maken van de beste kolenhaarden’. Dat zou nu wel eens failliet kunnen zijn. Een andere fabrikant van kolenhaarden die toen haar missie al formuleerde als ‘het leveren van een aangenaam binnenhuisklimaat’ zal vermoedelijk eerder haar kansen gezien en gegrepen hebben toen stads- en aardgas, CV-ketels, open haarden, airconditioning en mechanische ventilatie, warmtekrachtkoppeling en aardwarmte-installaties in ontwikkeling kwamen. De formulering is essentieel omdat die maakt dat je sommige dingen wel of juist niet ziet.

Tot slot

Als het lijkt of de prestaties van de organisatie zonder innovaties of verbeteractiviteiten toch mooi op peil blijven, moet men zich afvragen hoe het zit met de prestaties van de concurrenten. De relatieve prestaties gaan in zo’n geval achteruit. Denken aan een stabiele omzet en winst is niet verkeerd maar in een sterk groeiende markt is het oordeel minder positief.

Doe uw voordeel met het Ebook of de geselecteerde artikelen

Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 245 vragen en antwoorden over Innovatie organiseren.

Trending

impuls
Columns
Slimmer werken

Geef je leiderschap een flinke impuls!

Volgen we de logica van de kat of van de wasmachine? Slimmer werken door onzekerheid te omarmen. Minder regels, meer eigen verantwoordelijkheid, beter resultaat.
Ton Verbeek
8073
2
red
Columns
Probleemoplossing en besluitvorming

Multi-tasken? Niet doen! Focus!

Multi-tasken een mythe! Werk gefocused! Tips en tricks.
Frank N.M. Groot
4861
1
Oproep tot het gebruik van Gezond Verstand. - Houd nou eindelijk eens op met ingewikkeld gedoe
Columns
Professionalisering

Blijf je maar doorwerken? Eén tip!

De simpelste en gezondste manier om je energie te beheren.
Yvonne van Iersel
21601
0
Wordt het Businessplanning of SMART bezigheidstherapie? - De tijdgeest vraagt om een andere aanpak
Columns
Emotie management

Nu even niet!!!!! Door wie word jij opgejaagd???

Hoe je meer ontspannen bergen werk kunt verzetten…..
Margret van Paassen
9731
0
Stress
Columns
Social Media in en om de organisatie

Technostress

Information overload en obsessief on-line zijn! Wat te doen?
Peter Nientied
27231
1
Ontspannen leidinggeven? Zo verban je stress en drukte
Columns
Emotie management

Ontspannen leidinggeven? Zo verban je stress en drukte

Het stappenplan naar stressloos werken
Marjan Haselhoff
25283
0
Het nieuwe presteren - McKinsey: De zachte factoren maken de winnaar!
Columns
Concurrentiekracht

Het nieuwe presteren

McKinsey: De zachte factoren maken de winnaar!
Hans van der Loo
14085
0
Reductie van complexiteit: Een verwaarloosde vaardigheid  - We verliezen de strijd tegen systeemzucht en regeldwang
Columns
Verwaarlozing en organisatierot

Reductie van complexiteit: Een verwaarloosde vaardigheid

We verliezen de strijd tegen systeemzucht en regeldwang
Willem Mastenbroek
48174
19
Ondernemerschap op de werkvloer - Continue prestatieverbetering bij Johnson Diversey
Cover stories · Interviews
Slimmer werken

Ondernemerschap op de werkvloer

Continue prestatieverbetering bij Johnson Diversey
Cris Zomerdijk
22902
12
Commitment! Durven we onze verantwoordelijkheid te pakken?
Cover stories · Cases · Interviews
Sturen op verantwoordelijkheid

Slimmer werken, beter sturen, meer verantwoordelijkheid

Interview Arie Langhorst
Koen Eising MMC
35890
16

Tips & Tricks

voorpublicatie.destapelende.organisatie.stoppen.met.stapelen.425
Columns
Slimmer werken

Stoppen met stapelen

Iedere organisatie kan 20% capaciteit vrijmaken binnen 3 maanden
Frans van Loef
7686
4
ADHOC
Columns
Work-Life Balance

Pak werkstress door te veel ad hoc werk aan

Drie tips om slimmer om te gaan met werkdruk
Callista Roelofs
23665
0
Betere samenwerking leidt tot slimmer werken
Actueel
Slimmer werken

Slimmer werken = samenwerken

De concurrentie dwingt tot slimmer werken, anders organiseren en beter samenwerken
Actueel MNGMNTST
11012
6
3,5 uur tijdswinst per dag! - Heb je even een minuutje voor mij?
Columns
Slimmer werken

3,5 uur tijdswinst per dag!

Heb je even een minuutje voor mij?
Callista Roelofs
28893
7
Oproep tot het gebruik van Gezond Verstand. - Houd nou eindelijk eens op met ingewikkeld gedoe
Columns
Performance management

Oproep tot het gebruik van Gezond Verstand.

Houd nou eindelijk eens op met ingewikkeld gedoe
Rob ter Hedde
19816
5

Auteurs die meeschrijven aan Slimmer werken

Zie alle