Topsporters willen vooruit, ze zijn ambitieus, doelgericht en mentaal zijn ze weerbaar. Ze willen winnen. Immers: pijn is tijdelijk, opgeven is voor altijd! De sportieve energie van topsporters straalt af op collega’s. ‘Je kunt iemand niet leren om gepassioneerd te zijn. Welke eigenschappen leiden niet alleen op het sportveld, maar ook op de dagelijkse werkvloer tot succes? Hoe kun je als organisatie meeliften op de successen van de topsport? De ‘top vijf’ waarmee je als team – en organisatie – aan de gang kan gaan >>
Een ‘cultuur’ van continu leren en prestaties verbeteren
De 7 tips van Toon Gerbrands
- Duidelijk beeld stellen bij succes.
“De startvraag is ‘wanneer is er sprake van succes’? Daar moet een gedeeld en duidelijk beeld over zijn. Duidelijke doelen zijn belangrijk, want anders kun je niet evalueren. Je moet weten waar het bedrijf heen gaat, anders ben je vogelvrij: mijn mening als directeur is dan bepalend en dat kan niet zo zijn. Als er geen doel is, dan is er geen route en ook dat is cultuur.” - Kiezen en vasthouden aan een set van principes.
“Nadat het doel duidelijk is ga je volgens bepaalde principes werken. Voor mij de gele kaart. En daar resoluut in zijn, anders is de geloofwaardigheid en de effectiviteit weg.” - Er haken mensen af.
“Veranderen doe je nooit met dezelfde mensen. In de top moet er iets veranderen en onderweg sneuvelen er ook mensen, want je zet de boel op scherp, je vraagt mensen om te kiezen voor bepaald gedrag en daar willen ze bij horen of niet.” - Consistent voorbeeldgedrag.
“Wij vragen van spelers om dicht bij de club te wonen, daarom ben ook ik dichterbij gaan wonen. Ander voorbeeld: ik geef nooit vrijkaarten weg en schep geen precedenten, die kaarten hebben waarde. Veel mensen zeggen ‘ach het kan toch best een keer’. Nee dat kan dus niet, ik betaal ook voor mijn kinderen de seizoenkaarten.” - Zelfreflectie is het allerbelangrijkste.
“Iemand die niet twijfelt, denkt niet na, en dat wordt al snel doorgeslagen arrogantie. Mijn duidelijkheid is gebaseerd op veel denkwerk, twijfels en scenario’s. Ik loop drie keer per week hard en dan neem ik die problemen mee om erover na te denken. En van Ton Boot leerde ik weer dat je geregeld een interview met jezelf moet houden. Een gesprek aangaan met je “alter-ego”. En welk antwoord geeft dat dan?” - Niet ‘fouten maken mag’, maar ‘fouten maken moet’.
“Je moet heel veel fouten maken en elke fout maak je maar 1x anders leer je namelijk niet.” - Schaf 1-op-1 evaluatiegesprekken af.
“Het is tijd slurpend om met iedereen 1-op-1 af te stemmen. Maar het belangrijker nog is dat je in openheid als team met elkaar evalueert zodat iedereen dezelfde versie van de evaluatie heeft en weet wat er beter moet (worden) en je elkaar daarop kunt coachen.”
Stilstaand water
Hard werken en de brandende ambitie om de beste te zijn is niet altijd een ideale combinatie. Dat leidt maar al te gauw te blikvernauwing en verzet tegen innovatie. Geen mens zo conservatief als een topsporter. Hebben we hier een verschil tussen topmanagement en topsport te pakken? Geen manager die zich zelf graag als behoudzuchtig typeert, maar om nu ten overstaan van de grote Co Adriaanse te suggereren dat topsport stilstaand water is…