Meer performance nodig als manager?

Columns

Het kleinduimpje van het Europese voetbal zorgde afgelopen week voor een uitstekend resultaat. Men wist te winnen van voetbalreus Engeland, en treft daarom zondag gastland Frankrijk in de kwart finales. Een ongekende prestatie voor het voetbalteam uit IJsland, dat eerder verantwoordelijk was voor de uitschakeling van het Nederlands elftal. En dan te bedenken dat op dit eiland slechts een handjevol voetballers actief is, en de voetbalinfrastructuur tot voor kort nog in de kinderschoenen stond. Wat is het geheim achter de aanpak, die heeft geleid tot dit succes? En welke lessen kunnen hieruit worden getrokken voor de inrichting van onze eigen organisatie?

Focus
Vijf jaar geleden stond het voetbalelftal van IJsland nog als nummer 131 op de ranglijst van de FIFA. Samen met onder andere landen als Burundi en Vietnam behoorde het land tot de slechtst presterende voetballanden ter wereld. Maar daar kwam snel verandering in dankzij een radicale koerswijziging van de IJslandse voetbalbond. ‘Vijftigste op de wereldranglijst’ was de stip op de horizon, die steeds goed gecommuniceerd werd naar al haar leden. En dat werkte. Zo’n scherp en kort geformuleerd doel geeft goed richting aan alle voetbalactiviteiten op het vulkaaneiland. En wat blijkt? Inmiddels staat men 34e op de ranglijst van de wereld voetbalbond. In het bedrijfsleven is men al lang overtuigd van zo’n een goed geformuleerde missie, om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Door het gerenommeerde Amerikaanse consultancy bureau Watson Wyatt, is het belang van focus op een vooraf gesteld doel duidelijk aangetoond. Bedrijven die de stip op de horizon op een juiste manier naar hun personeel communiceren, halen gemiddeld een 29% hogere omzet, dan de concurrenten die dat nalaten.

Infrastructuur

‘Ik heb een zak geld nog nooit een doelpunt zien maken’,  Johan Cruijff. 

Die wijsheid is vaak niet alleen van toepassing op de aankoop van begeerde internationals, maar ook op de bouw van peperdure stadions. Mede door klimatologische omstandigheden heeft IJsland een kort voetbalseizoen. En vanwege vulkanische activiteit, is de bouw van grote sportaccommodaties lang niet overal mogelijk. Daarom heeft men er voor gekozen om op het gehele eiland zaalvoetbal-hallen te bouwen. Met een beperkt budget is het zodoende toch mogelijk geworden, om het hele jaar door te trainen. Gewoon roeien met de riemen die men heeft, is het credo vlak onder de Noordpoolcirkel. Inventief omgaan met de schaarse middelen, heet dat in economisch vakjargon. En dat legt de voetbalbond van IJsland, met slechts 20.000 geregistreerde leden geen windeieren. Daar zouden meer organisaties een voorbeeld aan kunnen nemen!

Team performance
Grote ego’s, die vooral individueel ingesteld zijn, vormen een broos fundament onder iedere organisatie. Daar kan menig voetbalcoach over mee praten. En ook in andere sectoren lopen er soms veel ‘mannetjes’ rond, die met hun gedrag en instelling niet bevorderlijk zijn voor het bedrijfsklimaat. Lees het boek De Prooi, van Jeroen Smit er maar op na. Tegenwoordig is team performance prioriteit nummer één, voor het behalen van een goed resultaat. Dat geldt niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in het voetbal. De Zweedse trainer Lars Lagerbäck, die vanaf 2011 het IJslands voetbalteam onder zijn hoede heeft, is zich daar bewust van. Daarom is er de afgelopen jaren voortdurend gewerkt aan het smeden van een hecht team, waarbij individuele belangen ondergeschikt zijn aan het collectief. Hier geen sterspelers die veel ballen voor zich opeisen, en bij de geringste tegenwind vertrekken naar een ander elftal. Alles staat in het teken van het groter geheel. Verder wordt er veel tijd gestopt in de mentale en fysieke veerkracht van het basiselftal. En dat betaalt zich uit. Nu nog de kwartfinale, maar op termijn wellicht het Europees kampioenschap? De ‘Hollandse school’ heeft al lang afgedaan, maar de Vikingen komen er aan!

Managementboeken zijn niet aan te slepen, en gaan als warme broodjes over de toonbank. Ze staan vol met goed bedoelde adviezen en uitspraken, die de leidinggevenden moeten ondersteunen. En er zijn zelfs managementgoeroes die een goed betaalde boterham verdienen met hun performance. Maar wie echt zijn prestaties wil opkrikken, kan beter een voetbalwedstrijd van IJsland bekijken. Want met amper 30% balbezit toch steeds weten te winnen, is pas echt een performance neerzetten!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Gyuri Vergouw
Pro-lid
Mooi stuk! Ik loop inmiddels meer dan 15 jaar rond in het Nederlandse voetbal, bijna alle genoemde punten al aangegeven en uitgewerkt in boeken als De strafschop (2000), De laatste minuut (2006) en Bondscoach (2014). Mentale weerbaarheid, beter opleiden van verdedigers, teamprestatie, heldere focus en missie, et cetera. Nooit een reactie vanuit conservatief bolwerk KNVB gekregen. Nu komen ze met Hollandse school 2.0, de wereld zit al op Hollandse school 5.2. De ego's staan helaas niet alleen op het veld, ook ernaast. En IJsland staat nu wel op het veld, wij ernaast. Loon naar werken voor de KNVB en de spelers.
Ton Verbeek
Auteur
Ik heb een zak geld nog nooit een doelpunt zien maken.
Maar ik heb ook nog nooit iemand een goed betaalde boterham zien verdienen.

Wel: een goed belegde boterham verdienen!

Mvrgr,

Ton Verbeek
Hetty Broeders
Mooi en herkenbaar om te lezen. Het was de enige wedstrijd waar ik naar heb gekeken omdat daar de passie en het teamwerk, het ambacht van het voetballen nog voelbaar was. Schoenen kussende mannen na een doelpunt, ontblote borst naar het publiek, over het paard getilde jongemannen, daar bouw je geen teamgevoel mee. Terug naar je ambacht, oftewel je passie voor je werk en daar samen in weten te scoren, dat geeft vervulling en tranen in de ogen. Zo ook op het werk. Verbinding maakt het verschil....!
Hetty Broeders
janse&broeders
Harry Wiggers
Ja ze zijn ver gekomen de IJslanders. Teamwerk haalt het best uit de mensen. Zo ook in de finale, toen Ronaldo uitviel door een blessure. Juist toen was het Portugese elftal op z'n best. Ze voetbalden vooral als een team en wonnen het EK.

En wat de manager betreft: Een goed functionerend manager laat zijn team presteren. De manager zelf helpt bij dat proces. De teamleden zetten het resultaat neer.

Harry Wiggers.
Ton Verbeek
Auteur
Beste Gyuri, Hetty en Harry,

Dank voor jullie reacties.
Bij de Engelse voetabalclub Leicester City weten ze als geen ander waar het woord TEAM voor staat:

Together Everyone Achieves More

Met slimme scouting en veel aandacht voor de teamgeest, wist men met een relatief klein budget toch kampioen van Engeland te worden.

Meer over Team ontwikkeling