Beter verandermanagement, bezuinigen, reorganisaties, cultuurverandering en klantgerichtheid van publieke organisaties. Overheidsmanagement: praktijkervaringen en cases. ICT in publieke organisaties. Inzichten, voorbeelden en tips om overheidsorganisaties beter te doen functioneren. Weg met de bureaucratie en regelzucht!
In het regeerakkoord van Balkenende IV is afgesproken dat gedurende deze kabinetsperiode het aantal ambtenaren met 10% zou afnemen. Daar is destijds – terecht – een periode van vier jaar voor genomen. Werkprocessen moeten worden geoptimaliseerd, over afdelingen, directies of organisaties heen, dus van begin tot het eind (‘end-to-end’). Die slag kan alleen worden gemaakt als het verantwoordelijke management ook de bereidheid heeft om proceseigenaren te benoemen die de regie krijgen over zo’n end-to-end werkproces (1) én als met prestatie-indicatoren de resultaatgerichtheid van dat werkproces ook daadwerkelijk wordt gestuurd (2). Zie ook: Bureaucratie >>
Doomloop
Door een functiegerichte/specialisme gerichte machinebureaucratie is de focus op (schijn)efficiëntie groot en komt effectiviteit in het gedrang. De overheid betaalt op verschillende plaatsen en in verschillende vormen een hoge prijs voor hun zoektocht naar efficiëntie en een kleinere overheid.
De menselijke maat is zoekgeraakt in het contact tussen de bestuurlijke molochs en de burger”, vindt de Tweede Kamer. Men wil de Doomloop aanpakken. Doordat verantwoordelijkheden onduidelijk zijn, kunnen managers zich achter elkaar en achter de organisatie verschuilen. Dit is de managementcultuur die bij de overheid in brede zin dominant is. Kort gezegd:
- Managen is inderdaad iets anders dan organiseren
- Waar regels zijn, is geen aandacht
- We houden te vaak papieren werkelijkheden voor de realiteit (bijv. kwaliteitszorgsystemen)
De overheid moet veel meer letten op de uitvoerbaarheid van de wet- en regelgeving. Direct met de betreffende diensten in overleg treden is geboden. Draagkracht, eenvoud, terugdringen van bureaucratie en meer vertrouwen in vakmanschap. Geen commissies maar meteen vanuit de verantwoordelijke ministeries aan de gang met de uitvoerende instanties.
Zie: ‘hoe de dynamiek van de DOOMLOOP doorbreken?’
De uitvoerende organisaties zelf zijn ook aan zet. Veel geregel en systeemdwang hebben ze in eigen hand. Het aanpassen van hun organisaties en het blijven investeren in vakmanschap en professionele ruimte verdienen alle aandacht. Duidelijke suggesties aan de politiek zijn van belang.
Publieke organisaties zijn soms verbonden met commerciële partners zoals verzekeraars en ICT-firma’s. Ook in die relaties passen de motto’s ‘Eenvoud, minder bureaucratie, gebruiksgemak en versterking professionele ruimte & betrokkenheid van de uitvoerders’.
De bureaucratie los te trekken
Natuurlijk los je een complex vraagstuk niet in een dag op. Maar je kunt een goede start maken met het oplossen van een ingewikkeld probleem of een complex project waarbij verschillende partijen betrokken zijn. Alle partijen hebben dan hetzelfde startpunt. Ze formuleren een gezamenlijk doel en – ook belangrijk – ze kennen elkaar persoonlijk. En als een project is vastgelopen, biedt zo’n dag de mogelijkheid om het proces los te trekken en snel iedereen weer op gang te helpen. Zorg voor snellere besluitvorming >>
Bezuinigen bij de overheid
Bezuinigen en krimp is het devies! Makkelijk gezegd maar wat zijn mogelijkheden? Concrete adviezen over de manier waarop krimp en bezuiniging gerealiseerd kunnen worden door overheidsorganisaties. En waar ligt de grens van krimp? Voetangels en valkuilen bij bezuinigingen.