Managementsite netwerk

1 Minute Manager

De management almanak

De artikelen van 1minutemanager worden geschreven door Gyuri Vergouw, public speaker, organisatie-adviseur en auteur van management- en sportboeken. Meer informatie over zijn dagelijkse advies-activiteiten kunt u vinden op zijn website www.vergouw.com. Tot zijn kernactiviteiten rekent hij het geven van lezingen over verandermanagement, gedragsverandering, betrokkenheid en bevlogenheid, commitment en compassie. U kunt via zijn websites direct contact met hem opnemen.


strafschop
Actueel · Boeken
SportManagement

Open letter to Ronald Koeman, manager Dutch National football team ‘Oranje’

Time to break groupthink and peer pressure over penalties
Gyuri George Vergouw
86
0
13
Alle artikelen

Recente reacties

Reactie op

Human Resources Management met de Franse slag

Beste jaap, dank voor de reactie, ik moet je eerlijk zeggen dat ik dit artikel wel vergeten was.sindsdien ook wel het een en ander gepubliceerd. en inderdaad geen wonder dat een Fransman het Rijnlandse model heeft geïntroduceerd, maar ik mag toch ook wel zeggen dat jij de 'Godfather'van het Rijnlandse denken in Nederland bent. heb hier meen ik ook naar verwezen in mijn boek Commitment uit 2012 en op deze site ook een artikel in jouw geest geschreven over Johan Cruyff versus Louis van Gaal.
Kijk uit naar nieuw werk van je, hgrt Gyuri
Gyuri George Vergouw
Auteur
Reactie op

Human Resources Management met de Franse slag

De man die het begrip Rijnlandse Model heeft bedacht is de Fransman Michel Albert (1930-2015) en hij gebruikte het begrip voor het eerst in zijn bestseller: 'Capitalisme contre Capitalisme' (1991). De Nederlander Jan Reedijk die woont in Frankrijk heeft er een e-boekje over geschreven: 'Twee vormen van kapitalisme'. Deel 2 in de zogenaamde Rijnland-Reeks (Eburon).
Jaap Peters
Pro-lid
Reactie op

De hofnar: held met houdbaarheidsdatum (deel 2)

Wie al dan niet m.b.v. een hofnar niet meer om zichzelf kan lachen deugt toch eigenlijk niet voor een leidinggevende positie?
Ergens tussen 1992 en 1996 was ik quality engineer bij een Fokkervestiging. Toen heb ik in kwaliteitszorgliteratuur voorbij zien komen dat de Kwaliteitsmanager deze rol prima kon vervullen; mede vanuit het houden van interne audits waarbij kritiek om te verbeteren aan de orde was. Je moest het ook weer niet al te lang doen.
L.J. Lekkerkerk
Lid sinds 2019
Reactie op

WK in Qatar 2022: Nooit meer Qatar

50 mln hedendaagse slaven lijkt mij wat weinig, toch?
Nergens op de wereld is het zo goed als in de westerse wereld omdat de welvaart verdeling daar relatief nog redelijk is. Toch blijven wij handel drijven met landen als China waar een mensenleven weinig waard is en mensenrechten in het extreme geschonden worden.
En nu Quatar, een van de velen.

En ook Europa heeft lang " lijfeigenen" gekend.
Dus vooral blijven roepen en druk uitoefenen.
lodewijk
Reactie op

President Kennedy: Wat is commitment (deel 3)

Beste Niels, dank voor jouw aardige reactie, altijd fijn als lezers de inspanningen van de schrijver op waarde weten te schatten! Voor wat betreft geweldige speeches, dan denk ik toch ook nog wel aan Winston Churchill, zeker gedurende WO2. Ik vermoed dat bijvoorbeeld ook De Gaulle best goede speeches had, maar de taalbarrière zit dan wel een beetje in de weg. Maar Churchill, Kennedy en wellicht in iets mindere mate Obama en Clinton zijn wel de grote voorbeelden.
Gyuri George Vergouw
Auteur
Reactie op

President Kennedy: Wat is commitment (deel 3)

Mooi verhaal, Gyuri, en een terecht verhaal! Een politicus die eerlijk durft te zijn en niet alleen het 'gave' deel vertelt, maar ook de nadelen. En juist door die koppeling steun verwerft.
En je hebt het ook, geholpen door het origineel, fantastisch mooi opgeschreven.

Zijn er trouwens betere teksten geschreven dan voor/door John en Robert Kennedy?
Niels van der Stappen
Lid sinds 2020
Reactie op

Wat is commitment (deel 2)

Beste Hans, deze metafoor wordt vaker gebruikt bij fusies...ham and eggs...omdat je zoals je zelf aangeeft geen sprake is van vrijwilligheid is in jouw voorbeeeld dus geen sprake van commitment maar van dwang of stupiditeit...in beide gevaklen leidt dit voor de betrokkene tot weinig goeds..zoals dit ook in het dagelijks leven het geval zal zijn...commitment zoekt wel naar iets goeds..daar ligt het verschil!
Gert Teusink
Lid sinds 2008
Reactie op

Wat is commitment (deel 2)

CITAAT: "Een voorbeeld dat wellicht wat minder voor de hand ligt, maar waarin naar ik geloof alle elementen zitten die van belang zijn om te kunnen spreken over een geslaagde vorm van commitment...", Als je eieren met spek bakt, toont de kip sterke betrokkenheid en het varken werkelijke commitment". Helaas niet vrijwillig...
Hans4You
Reactie op

Wat is commitment? (deel 1)

Heel goed.
Het andere taboe-onderwerp is ontslag.
Als je een HPO wilt worden of bij een ingrijpende herstructurering, moet je vrijwel zeker afscheid nemen van ca. 5 a 10% van je medewerkers; niet vanwege volume maar vanwege kwaliteit. Ook daar rept helemaal niemand over in leerboeken en kleuren theorieën en meer van dat soort fraais....
Maar het is wel , een andere, waarheid als een koe!
Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
Reactie op

Wat is commitment? (deel 1)

Betrokkenheid en begeestering kan alleen wortelen en voeding vinden in een goede organisatiecultuur, waarin begeesterend leiderschap , transparantie en het belonen van het juiste gedrag zich kunnen ont-wikkelen. Helaas zijn de psychologen in het HRM daarvoor meestal niet bekwaam.. Waarom ? Men krijgt het gedrag dat men ..beloont !
Noppe Mauritz
Lid sinds 2019