06
VS

Personeelsbeleid

Strategisch human resources management, bevlogenheid, motivatie en functioneringsgesprekken

Ontwikkelingen in de praktijk van Personeelsbeleid en Strategisch Personeelsmanagement. Ervaringen en inzichten over de rol van P&O en HRM bij onderwerpen als innovatief organiseren, strategisch human resources management, werving & selectie, beoordelen, Management Development en reorganiseren. Veel voorbeelden en tips mbt Personeelsbeleid en HRM.

De HR-strategie is onderdeel van een bedrijfscultuur die door iedereen wordt gedeeld. Hierdoor onderscheidt het bedrijf zich op een positieve manier van concurrerende organisaties. HR-strategie moet meerwaarde bieden voor de kernvragen van het bedrijf, namelijk:

  • wie is de klant,
  • wat wil hij/zij,
  • hoe bedienen we hem/haar het best,
  • met welke producten
  • tegen welke prijs.

Dit is nodig voor de invoering van HR-strategie >>

HRM als schakel

Ook als HRM niet strategisch is, kan het wel een perfecte schakel zijn tussen de algehele bedrijfsstrategie en de uitvoering. Door personeelsinstrumenten op de bedrijfsstrategie te richten, leren medewerkers de doelen van de organisatie kennen, begrijpen en implementeren. Door excellente uitvoering te stimuleren, medewerkers en managers te ontwikkelen, uit te dagen en te motiveren, heeft HRM een belangrijke rol bij de invoering van de strategie van het bedrijf. Daarmee levert het een positieve bijdrage aan de concurrentiepositie.

Personeel vormt binnen bedrijven echter zowel één van de belangrijkste kostenposten (veelal de helft tot tweederde van de totale bedrijfskosten) als ook één van de belangrijkste toegevoegde waarden. Zo bezien lijkt het dan ook vreemd dat we in de praktijk nog steeds zien dat de aandacht voor ‘de harde kant’ van personeelsmanagement nog steeds een ondergeschoven kindje is in veel bedrijven.

De rol van HR in de beheersprocessen moet vorm worden gegeven. Zonder verzamelen en analyseren van gegevens kan beleid nooit worden getoetst. HR beleid, HR doelstellingen, HR strategie moet meetbaar worden gemaakt. Er moet een HR dashboard worden ontwikkelt, waarmee de organisatie steeds kan zien waar moet worden bijgestuurd.

Op deze manier kan en zal HR een volwaardige partner, een belangrijke partner, worden binnen het management team. Zo kan de veelgehoorde kreet: “onze medewerkers zijn onze belangrijkste productiefactor” meer worden dan die eenmalige, maar vast terugkerende zin in het sociaal jaarverslag.

Gekwalificeerde werknemers aantrekken

In het verleden hing het succes van een bedrijf vooral af van het aantal klanten, in de toekomst zal het steeds meer afhangen van het vermogen om gekwalificeerde werknemers aan te trekken. De schaarste van talent zal ervoor zorgen dat HR-management één van de belangrijkste factoren wordt voor de groei en productiviteit van bedrijven. Daarom moeten HR-managers overschakelen naar een langetermijnplanning van de bedrijfsbehoefte op het gebied van talent.

Oorzaak schaarste aan talent

De schaarste aan talent wordt veroorzaakt door grofweg twee factoren. In de eerste plaats is er de globalisering die in de westerse wereld zorgt voor een verhoogde vraag naar hooggekwalificeerde medewerkers, terwijl de vraag naar ongeschoolde mensen juist daalt. In de tweede plaats zijn er de vergrijzing en ontgroening. Die zorgen ervoor dat over enkele jaren veel hoogopgeleide ouderen met pensioen gaan, terwijl er veel minder jonge mensen zijn om hen te vervangen. De globale vraag stijgt, terwijl het aanbod daalt. En dat leidt weer tot een groeiende concurrentiestrijd in de ‘war for talent’.

Aanzitten bij de macht, maakt van een ‘gewone’ personeelsdirecteur nog geen strategische personeelsdirecteur.

 

Trending

Tetra-Pak
Columns
Talent ontwikkeling

Hoe je als talentmanager je bijdrage kunt leveren aan MVO

MVO-beleid nieuwe stijl
Erik Steijger MSc. MBA
7863
0
hand
Actueel
Human Resources Management

Zeven voorwaarden voor HR-strategie

HR is een perfecte schakel tussen de algehele bedrijfsstrategie en de uitvoering
Actueel MNGMNTST
28191
2
artists-impression-dodo
Columns
Personeelsbeleid

P&O de volgende Dodo?

Jakolien Sok
3811
2
opinionJPG
Actueel
Personeelsbeleid

Talentmanagement is een investeringsstrategie

Pak talent door te doen wat je belooft
Actueel MNGMNTST
7340
0
NO-stresss
Columns
Professionalisering

Stress op de werkvloer voorkomen

Helga Janssen
4944
0
Oog
Cover stories · Boeken
Work-Life Balance

Succesgericht HRM

Een doelgerichtheid model
Gwenda Schlundt Bodien
10087
6

Tips & Tricks

vrijheid
Actueel
Organisatieontwerp

Je HR-beleid helpt je door de crisis heen!

Flexibele werkomstandigheden zijn van groot belang
Actueel MNGMNTST
10794
0
account4
Actueel
Personeelsbeleid

3 tips voor de hr-manager

Actueel MNGMNTST
15472
0
war for talent
Actueel
Human Resources Management

Grote veranderingen voor P en O

war for talent
Actueel MNGMNTST
4602
3

Auteurs die meeschrijven aan Personeelsbeleid

Zie alle