Managementsite netwerk

InnovatiefOrganiseren.nl

Forum slimmer werken en sociale innovatie

Blogt over innovatief organiseren, slimmer werken en sociale innovatie.


organisatiecultuur
Organisatiecultuur

Hoe cultuur ontstaat

Organisatiecultuur als handelingskader voor beschaafde digitalisering
Leon Dohmen InnovatiefOrganiseren.nl
28
0
5
Alle artikelen

Recente reacties

Reactie op

Frank Verschuur: Slow Change, versneller van sociale innovatie

"Verschuur werkt kennelijk vanuit het mensbeeld dat medewerkers van nature bereid en in staat zijn zelfsturing te omarmen. "
Daar ga ik zeker niet vanuit. Echter zoals ik in het hele boek betoog, roept de top van een organisatie dit gedrag op. Ook het hebben van personeel dat zelfsturing niet ziet zitten is een keuze van de top van een organisatie. Als je mensen aanneemt die in de basis geen verantwoordelijkheid willen nemen en niet hun best willen doen zelf te regelen, hoef je daar als organisatie niet mee te werken. Neem een voorbeeld aan Buurtzorg, waar je als medewerker wel 'iets moet hebben met zelfsturing en eigen verantwoordelijkheid'.
Frank Verschuur
Lid sinds 2019
Reactie op

Zijn de ideeën van Ricardo Semler ('Semco') nog steeds vernieuwend en bruikbaar?

Helemaal eens met je conclusie.
Wel is het jammer dat zo weinig begrepen lijkt te worden dat Semco met Flows/Stromen werkte terwijl Ulbo de Sitter dat ontwerpprincipe uitwerkte in zijn Moderne SocioTechniek en zelfs voordat Lean dat naar voren haalde.
Minimale of geen stafafdelingen en zo min mogelijk shared servicegroepen zijn eveneens een Semco-uitgangspunt.
L.J. Lekkerkerk
Lid sinds 2019
Reactie op

De sociale kant van Scientific Management

Dag Hans,

Meer bedrijfskundig (en digitaal) inzicht zal inderdaad flink helpen om organisaties beter te laten functioneren waarbij medewerkers zich prettiger voelen.

V.w.b. jouw opmerking over Moderne SocioTechniek en een 'Dutch Design'-aanpak: Kun je hier een artikel voor schrijven dat we publiceren hier op ManagementSite?
Leon Dohmen
Auteur
Reactie op

De sociale kant van Scientific Management

Leuk dat je zo'n klassieker voor het voetlicht brengt en dan niet als het karikatuur dat ervan gemaakt is.
Misschien moeten we naar een New Scientific Management of SM 2.0 waarin het streven is om goed onderbouwde werk- en organisatiemethoden toe te passen.
Laten we wel wezen, bij gebrek aan bedrijfskundige kennis bij veel leidinggevenden wordt er eigenlijk maar wat aangeklooid en meestal is de medewerker daarvan de dupe. Denk bijvoorbeeld aan al die implementaties van zelf-X-ende teams: meestal is het 'eerstelijnsleidinggevende ontslaan en voortaan zijn jullie zelfsturend' (=zoek het samen maar uit). Terwijl we in de Moderne SocioTechniek een 'Dutch Design'-aanpak voor structuurontwerp beschikbaar hebben die in ieder geval leidt tot een structuur waarin de condities voor betekenisvolle zelfsturing worden geboden.
L.J. Lekkerkerk
Lid sinds 2019
Reactie op

De 5 misverstanden rond zelfsturing

Het kan overal, daar is hier al eens eerder over gesproken: https://www.managementsite.nl/zelfsturende-reorganisatie-bestaat-dat
Jaap Peters
Pro-lid
Reactie op

De 5 misverstanden rond zelfsturing

Eens, Leon. Hoewel rechten en plichten nogal streng klinkt. Ik heb het liever over vrijheid en verantwoordelijkheid
Ben Kuiken
Auteur
Reactie op

De 5 misverstanden rond zelfsturing

Leuk artikel en goed geschreven, Ben.

Zelforganisatie of zelfsturing betekent rechten en plichten blijkt maar weer. Althans, dat is mijn interpretatie :-)
Leon Dohmen
Pro-lid
Reactie op

Hebben we de manager eigenlijk nog wel nodig?

Dank voor je reactie, Leon. Ik denk daarop het volgende:
1. het is een misverstand dat zelforganisatie of zelfsturing geen leiding of sturing kent. In tegendeel: de sturing vanuit je mede-teamleden is waarschijnlijk strenger en invloedrijker dan vanuit een functie.
2. ook is het m.i. een misverstand dat organisatie een gezamenlijk belang dienen. In tegendeel: ze dienen meerdere belangen tegelijk, en dit reduceren tot 1 gezamenlijk belang is daar een miskenning van.
3. anarchie, chaos en machtsmisbruik zijn niet voorbehouden aan niet-gereguleerde omgevingen. In tegendeel: ze tieren ook welig in gemanagede organisaties. Dan is het handig om afspraken met elkaar te maken, maar de vraag is: wie bepaalt dat?
Ben Kuiken
Auteur
Reactie op

Hebben we de manager eigenlijk nog wel nodig?

Ik denk dat er altijd iets of iemand dient te zijn dat/die zorgt voor doelbinding en het dienen van het gezamenlijk belang. Hoe we dat noemen (manager?) is niet belangrijk.

Toen internet opkwam was de belofte dat het een soort Utopia zou worden. Regels waren niet nodig en iedereen was gelijk. Maar kijk eens wat een puinhoop het is geworden. Anarchie, chaos en machtsmisbruik vieren hoogtij. Een inhaalslag via wetten en regulering moet dan weer enigszins orde op zaken stellen. In dit geval door overheden. Overheden als de managers van het internet.....
Leon Dohmen
Pro-lid
Reactie op

De organisatie 'is de beste uitvinding ooit'!

Harari schrijft in zijn boek Homo Sapiens dat het succes van de mens verklaard kan worden door zijn vermogen om de krachten te bundelen onder een idee, een mythe, zoals de organisatie, een land, of een geloof. Ook al hebben wij niet de scherpste tanden, kunnen wij niet het hardste rennen of het beste klimmen, dat vermogen maakt ons haast onoverwinnelijk. De keerzijde daarvan is wel dat we in die mythe gaan geloven, en daardoor de gekste dingen doen (denk aan oorlogen voeren over een stukje land).
Ben Kuiken
Pro-lid