Mentale veerkracht

Columns

Twee gouden Olympische medailles op de koningsnummers van het langebaanschaatsen; een enorme teleurstelling op de 10km, al eerder een deceptie bij de tweemansbob. Vaak zijn de resultaten heel anders dan de algehele verwachtingen!

Uit (top)sport zijn traditioneel veel lessen te trekken voor het bedrijfsleven. Natuurlijk vereisen successen in zowel sport als in business visie, vaardigheden, prikkels & motivatie, mensen & middelen en een concreet (actie)plan. De belangrijkste les luidt echter:

Mentale veerkracht is een randvoorwaarde voor langetermijn succes

Tussen succes en falen zit soms nauwelijks ruimte. Irene Wüst kende ná haar gouden Olympische medaille van vier jaar geleden in Turijn meer hoogte- dan dieptepunten. Ook de 1.000 en 3.000 meter die zij afgelopen week afwerkte op de Richmond Olympic Oval waren beiden teleurstellend. De afgelopen acht jaar van vallen en opstaan van Mark Tuitert zijn de inmiddels ook uitgebreid beschreven. Ondanks deze teleurstellingen waren beide schaatsers afgelopen weekend voorafgaand aan hun gouden races vol zelfvertrouwen en overtuiging van de haalbaarheid van de door hen geambieerde successen.
De uitspraken en lichaamshouding van de Nederlandse bobbers na de eerste twee teleurstellende races voorspelden daarentegen weinig succes voor de, een dag later af te werken, derde en vierde heat.

Ook binnen het bedrijfsleven speelt mentale veerkracht een belangrijke rol. Ondanks een goede planning en voorbereiding zal je met onverwachte gebeurtenissen en tegenslagen te maken krijgen. Hoe blijf je je medewerkers in deze situaties motiveren? Hoe voorkom je vertragingen en valse starts? Hoe buig je gevoelens van verwarring, angst en frustratie snel en succesvol om?

Het huidige economische klimaat vergroot de noodzaak van mentale veerkracht bij zowel managers als medewerkers. Hoe doorbreek je negatieve ontwikkelingen, berichtgeving en beleving? Blijf net als de gouden medaillewinnaars geloven in je doelen en de plannen om deze te realiseren. Vergeet tussendoor ook niet om (kleine) successen te vieren en de winning mood zo goed mogelijk vast te houden.

"Victory is sweetest when you've known defeat" (Malcolm S. Forbes)

Het is mooi om in Vancouver vast te stellen dat de eerdere tegenslagen ook hun invloed hebben op de beleving bij de daaropvolgende successen, zowel bij de sporters als het publiek. De gouden medailles van Tuitert en Wüst lijken bij iedereen meer los te maken dan het "ingecalculeerde" goud van Sven Kramer.
Wees je hier ook in bedrijfsleven van bewust: de onverwachte gebeurtenissen en tegenslagen maken het uiteindelijke succes alleen maar groter!

Soms zit het mee, soms zit het tegen...

Hoewel we successen in de sport en in het bedrijfsleven graag analyseren, blijken er ook altijd andere "mysterieuze" krachten een rol te spelen: Hoe valt het te verklaren dat Tuitert in zo'n "flow" verkeerde tijdens zijn race, dat hij geen vermoeidheid voelde? Waarom was Wüst na twee mislukte optredens in Vancouver nu wél succesvol? Waar waren Van Calcar en Jansma geëindigd als zij de "fifty-fifty bocht" in de Olympische bobbaan vanaf de eerste training wél de baas waren geweest?
Zo ver blijken succes en falen in de praktijk niet van elkaar vandaan te liggen.
Alle sporters en managers moeten zich daarom vasthouden aan een wijze les van Winston Churchill:

"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts".

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Frank de Moei
Mooi artikel!

Ik heb onlangs ook een blog geschreven over de mentaliteit voor succes:

http://newstart.nl/blog/de-juiste-mentaliteit-voor-succes/

De belangrijkste les:
Succes is niet iets wat je najaagt, maar wat je aantrekt door de persoon die je bent.

Vriendelijke groeten,
Frank de Moei

Meer over Emotie management