Geestelijke veerkracht: belangrijkste succesfactor

De Nederlandse kenniseconomie pleegt roofbouw op haar belangrijkste grondstof – de geestelijke gezondheid van werknemers – en hakt daarmee in de wortels van haar eigen succes.

Meer inzicht in de psychologische aspecten van economische ontwikkeling moet leiden tot effectiever beleid. Een volgende regering moet niet alleen investeren in onderwijs en innovatie, maar vooral in 'mentale duurzaamheid'.

Het economisch beleid in Nederland is primair gericht op groei. Die groei heeft een kostbare keerzijde: stress en geestelijke gezondheidsproblemen bij werknemers. Juist in een kenniseconomie is het cruciaal om het hoofd gezond te houden. Dit gebeurt nu onvoldoende. De kenniseconomie put zo haar belangrijkste grondstof uit, en ondermijnt daarmee haar eigen succes.

Stress en werkdruk zijn nu al goed voor 29% van het ziekteverzuim, en een derde van de arbeidsongeschiktheid. Zo’n 30% van alle zorgkosten is direct of indirect het gevolg van geestelijke problemen. De kosten van geestelijke gezondheidsproblemen bedragen in Nederland volgens de World Health Organization (WHO) naar schatting 4% van het bruto nationaal product (bnp). Inclusief indirecte kosten, zoals productiviteitsverlies, liggen de kosten nog veel hoger.

De overheid moet meer investeren in preventie en behandeling. Jaarlijks zijn daarmee vele miljarden euro’s te verdienen. Uit onderzoek blijkt dat iedere behandelings-euro 20 tot 30 euro bespaart op latere kosten. Preventie levert nog meer op. Toch ontvangt volgens de WHO 45 tot 70% van de mensen met geestelijke gezondheidsproblemen geen behandeling. Ook rust er nog altijd een taboe op psychische problemen. Betere voorlichting is broodnodig.

Ouders en onderwijs moeten alerter zijn op psychische problemen. Daarbij moeten de zogenoemde ‘coping skills’ van jongeren worden vergroot. Meer zelf-inzicht en betere cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden zijn essentieel om in de huidige kenniseconomie goed te kunnen functioneren. Er wordt immers niet met machines gewerkt maar met mensen en kennis. Zo’n 80% van de beroepsbevolking werkt tegenwoordig in de dienstensector.

Verder blijkt uit het rapport dat bedrijven hun P&O-beleid meer dan nu moeten richten op het voorkomen van geestelijke gezondheidsproblemen, in plaats van het blussen van branden nadat ze zijn uitgebroken. De ‘geestelijke veerkracht’ van werknemers is een van de belangrijkste succesfactoren van een organisatie.

Ten slotte is het nodig om niet langer alleen de groei van het bruto nationaal product als maat der vooruitgang te zien. Geestelijke (on)gezondheid moet worden aangemerkt als de kostenpost die het is. De aanpak hiervan is een van de belangrijkste uitdagingen van de komende decennia voor overheid, onderwijs, werkgevers én werknemers.

(bron : ManagerNet)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

cees de groot
mooi woord en ook n vibrerende resonantie naar iets dat er sterk ook lijkt; zo werkt de mannelijke taal ...

ik gebruikte de term veer-kracht ook alweer 16 jaar geleden met het bedrijfje bso, dat stond destijds voor "buro systeem ontwikkeling" ; wat die ontwikkeling deed was vooral ook het verwikkelen van het een en het ander zodat je er alleen geen chocola meer van kon maken - dus was het goed voor de economie en voor de hierarchisch geinteresseerden, en die zitten nu eenmaal ook meer selektief verzameld in de beslisruimtes.

"wij" hadden toen al zo een holistisch georienteerde leider, wiens deur altijd openstond ... (maar waarvoor stond ie ook al weer open; daar kon je achter komen door het te avonturieren)

vandaag de dag moet je met die term je ook weten met de term resilience ; is ongeveer precies hetzelfde ... maar wel met sterk amerikaans georienteerde patentage.

patentage is eigenlijk bedoeld als een mechanisme op de intelligente creativiteit te bevorderen door de revenuen daar ook weer naar toe te sluizen.

maar is dat dan wel democratisch --- kun je je afvragen want al die ideeen worden door toch door de alom wijd en zijt verbreide onzinmanifastaties gevibreert tot het samenstellende brein van de enkele uit-vinder :: einstein :: die nou eenmaal openstond zonder enige vooroordeel en vooral ook met n grote grijnzende glimlach ...

Het bewijs van Erasmus Lof der zotheid, zit dan ook wel in het fenomeen Einstein verknoopt - en vandaag in zovele andere einsteins - maar ... hoe gaat de economie en vooral ook de democratie er mee om ...

dat zoeken we uit ...

groet, s' ace