‘Het Nederlandse voetbal is oerconservatief’

Cover stories · Interviews

De grand old man van het Nederlandse voetbal is zonder enige twijfel Foppe de Haan. Een man die geen blad voor de mond neemt en al zeker niet over de kwaliteiten van het vaderlandse voetbal. De trainer, die naast successen met Heerenveen toch vooral bekend is van de twee Europese titels die hij met Jong Oranje behaalde, werkt inmiddels bij Ajax Cape Town.
Ik sprak De Haan in Kaapstad tijdens mijn onderzoek voor mijn boek ‘Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen’. Het is een exclusief interview geworden over de kritieke succesfactoren van het Nederlands elftal op het WK in Zuid Afrika.

Leren van fouten

‘Ik denk dat we gewoon nét niet goed genoeg zijn om wereldkampioen te worden. Kijk naar de corners en de vrije trappen van Oranje. Die zijn dramatisch slecht. Ik begrijp daar ni...


Kees van Herk
Goed artikel! Wat mij betreft na dit WK (als het weer net niet geworden is) Foppe de Haan als bondscoach, 20 jaar lang of zo.
Is het ook al naar de KNVB / Bert van Marwijk gestuurd?
Gyuri Vergouw
Auteur
Kees, goed om te horen. Nee, het boek is NIET naar de KNVB gestuurd. Sinds 2000 heb ik alle coaches mijn boeken toegezonden, Rijkaard zelfs voor de hele staf en spelers (De strafschop), maar ik heb nog nooit een enkele reactie terug gekregen. Blijkbaar is men niet in de in de boeken opgenomen tips en verbeterpunten geïnteresseerd (het buitenland overigens wel, over conservatisme gesproken!). 1,5 jaar geleden een laatste poging gedaan om Van Marwijk te spreken, maar volgens de persafdeling had hij het toen al 'te druk'. De resultaten van zijn inspanningen zullen we kunnen bekijken tijdens het komende WK! hgr., Gyuri
Lid sinds 2020
Goed artikel.
Een mijns inziens rake typering van Nederlands vedettes (overigens vind ik persoonlijk Van Bommel samen met Van der Vaart de dienende leiders van Oranje).
Ook een goede analyse van de soms nodeloos 'romantische' inslag van de Nederlandse voetbal-instelling en beleving. Maar ja, daar zijn we natuurlijk ook wel wereldberoemd om en dat heeft ook weer wat!
Bea Bacher
Lid sinds 2019
Ja jongens, we zijn er nu toch wel echt heel dicht bij... We gaan voor die cup! En de goal van Sneijder kwam uit een corner :-)
Gyuri Vergouw
Auteur
De laatste alinea van dit artikel sluit perfect aan bij wat momenteel speelt tussen NOC/NSF en Yuri van Gelder; ook NOC/NSF heeft maar een (1) vrij abstracte regel om professioneel gedrag van de sporters te stimuleren. Anders krijg je enorme handboeken met regels, iets waar echt iedereen bijna per definitie tegen is, zowel in de sport als in management. Maar in de discussie rondom Yuri zie je dat als juristen er mee aan de haal gaan, er toch weer een noodzaak komt om in een handboek op te nemen 'Op tijd (d.i. voor 12 uur 's avonds) naar bed, geen alcohol, geen trainingen missen, geen recidive, geen drugs, niet lallend op de gang rondlopen, niet om 06.00 in je bed rollen, et cetera'. Overigens, ik gun mijn naamgenoot zijn finale, maar een teamspeler kan ik hem niet noemen en heb begrip voor besluit NOC/NSF. Gyuri

Meer over SportManagement