Oranje in Talent- en Organisatieperspectief

Columns

Bij alle euforie over de resultaten van het Nederlands Elftal is het interessant om de vraag te stellen of de resultaten zijn te verklaren uit het perspectief van Talent- en Organisatieontwikkeling.

Gedeelde waarden vormen de kern van een organisatiecultuur. Enerzijds komen waarden voort uit de onderliggende opvattingen en anderzijds ‘sturen’ ze de attitude en het gedrag. De spelers van Oranje komen in overwegende mate uit eenzelfde sociale klasse met een redelijk homogeen opleidingsniveau. Daarnaast is er sprake van een cultuur die leren bevorderd. Er is lering getrokken uit eerdere incidenten tijdens grote toernooien. Spelers reflecteren op hun gedrag en worden daardoor sterker.

Generaties vormen met elkaar een generatieconstellatie. Onder leiding van de generatie in de leiderschapsrol creëert een specifiek samenstel van generaties een bepaalde tijdgeest. Kijken we naar de dominante generatie binnen de selectie van het Nederlands Elftal kunnen we concluderen dat het zwaartepunt van deze groep zich op het snijvlak van de Pragmatische generatie (1970-1985) en de Generatie Einstein (1985-2000) bevindt.

Generatie typerende kenmerken van de Pragmatische generatie in het kader van leiding ontvangen (Bontekoning 2007) zijn: Direct; korte termijn resultaten; langere termijn visie; autoriteit moet worden verdiend via kennis en vaardigheden; ondernemend; zakelijk; volgen geen in hun ogen verkeerde richtingen. Bij de Generatie Einstein zijn dit: Controleerbare macht; transparantie; accepteren leiders die authentieke ontwikkeling steunen; houden zich niet aan ‘oude’ grenzen.

De leidende generatie bij het Nederlands Elftal vult deze criteria goed in. Bert van Marwijk is direct en duidelijk in de richting van het resultaat: “We gaan voor Goud”. Is authentiek en heeft zijn autoriteit verdiend via kennis en vaardigheden. Dit geldt ook voor de assistenten (Heus, de Boer, Cocu) die vanuit kennis en vaardigheden voor alle linies van het team optreden als Meester in het Meester-Gezel leren. Zij geven vertrouwen aan de spelers en de mix van talenten binnen het team, ook op momenten dat spelers bij hun team uit de gratie zijn. Dit vertouwen om ook een mindere periode van optreden toe te staan vergroot het lerend vermogen van het totale team.

Daarnaast is er voor alle spelers de mogelijkheid om optimaal de talenten te ontwikkelen en te laten zien. Er is sprake van twee echte High Potentials: Sneijder en Robben, ondersteunt door een stabiele verdediging met Matthijssen, Heitinga en Van Bronckhorst. Van der Wiel en Elia krijgen als Einsteiners krijgen de kans eigenzinnige dingen te doen vanuit een duidelijke positie. De teamcaptains Van Bommel en Kuyt zetten de lijnen binnen de linies uit en gaan voor in de strijd. Ieder is opgenomen vanwege de eigen talenten, maar wel degelijk in combinatie met die van de rest van het team. Helaas betekent dit voor sommige dat zij hun talenten niet kunnen laten zien. Er is lang aan dit team gewerkt. Er is vertrouwen van de staf in de spelers en iedere speler stelt zich op in het belang van het team. Dit alles om de strategische doelstelling van het team, “De wereldtitel”, te realiseren.

Het leiderschap geeft ruimte aan de verschillende talenten van ieder individu, houdt rekening met het generatieperspectief, en zet dat in om een optimaal teamresultaat te realiseren. De gekozen structuur van Meester-Gezel leren en de interventies van de coach passen bij de manieren van leren van de spelers, hun wensen en ambities, en bij de strategie die is uitgezet en de doelen die daaruit zijn bepaald.

Tot nu toe slaagt het Nederlands Elftal met deze talent- en organisatiestrategie zeer goed in het realiseren van de doelen. Laat spelers doen waar ze goed in zijn en waar ze plezier aan beleven. Hiermee win je zelfs van de marktleider Brazilië.

Een les voor Talent- en Organisatieontwikkeling binnen bedrijven.

Zie ook: Managementadvies aan de bondscoach

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Talent ontwikkeling