Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Nee, nee, nee,

Geen managers en managementtheorieën bij dit leuke spelletje! Geef die jongens één opdracht mee als ze de wei in gaan: gewoon lekker spelen, jongens! De rest is allemaal onzin.

Ergo Gyuri, Nederland wordt Wereldkampioen! Da’s mooi, dan ga ik dit weekeinde ons huis alvast Oranje kleuren. ;-)

Beste Ben,

Als ik jouw reactie lees, denk ik, je hebt het artikel niet gelezen en je bent direct aangeslagen bij het zien van de titel. Bij goed lezen zien ze je dat het met name de coach is die andere uitgangspunten en oefeningen moet geven. Wellicht kunnen spelers dan zelfs met MINDER opdrachten de wei in dan nu het geval is. Jouw oplossing is trouwens opmerkelijk. Denk je dat toptrainers als Louis van Gaal en Jose Mourinho (finale Champions League) de spelers lekker de wei in sturen zonder opdrachten? Jouw methode gaat terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen Nederland na een wedstrijd op het WK naar huis kon….ik moet er niet aan denken dat ze naar je luisteren!

Beste Willem,

Als je goed leest, zou ik wel de verf kopen, maar nog niet gaan schilderen…het hangt helemaal af van de voorbereidingen, met name na de 1e ronde en met name de standaardsituaties.

hgr.,

Gyuri

Dat oranje veel traint op rondo’s lijkt me iets wat naar het rijk der fabelen verwezen kan worden. In een week met veel trainingsarbeid mag er best een spelletje tussendoor. Tijdens de rondo doen veel humoristische situaties zich voor, neem bijvoorbeeld het broeken uittrekken van Nigel de Jong. Dat is ook de reden dat het vaak op tv komt en u denkt dat er getraind wordt op Rondo’s.

Pieter,
Er wordt echt veel op rondo’s en vergelijkbare spelletjes getraind, dat is niet zomaar een fabeltje. Het ‘broekuittrekken’ is mij overigens even ontgaan, lijkt mij humoristisch voor wie er van houdt, maar niet echt toevoegen aan de kansen van Oranje. Er kan ook gelachen worden na de training, genoeg tijd voor lijkt mij. Voetbalspeler is een mooi beroep, mag je best serieus nemen. ik zeg wel eens: ‘de Nederlanders zien voetbal als spelletje, de Duitsers als beroep’. En wie is nu het meest succesvol?

hgr.,

Gyuri

Ik weet niets van voetbal en dat ervaar ik zelf als een teken van geestelijke gezondheid en ethiek. Maar . . .

Zou het zo kunnen zijn dat spelers gewoon niet begrijpen dat een bij een team-spel samenwerken het allerbelangrijkste is? Dat deel-optimalisering niet per sé leidt tot winst voor het totaal? Denkbaar.

Of dat ze wellicht de instructies gewoon niet vatten? Lijkt me, gezien de gemiddelde voor-opleiding, niet ondenkbaar.

Of zou het kunnen zijn dat degenen die het WEL begrijpen continu gehinderd worden door die grote ego voor hun kop, zodat ze de andere spelers gewoon ECHT niet zien?

Of nog erger: dat ze geplaagd worden door ster-allures?
Of NOG veel erger: een mentaliteit van “Rot op, als ik eruit vlieg verdien ik aan de transfer?”

Of gewoon “Nederland is een leuk opstapje, op naar het ECHTE werk”?

Maar het kinderachtigste lijkt mij een houding van “Mamma, kijk mij nou es, zonder handen”

In alle gevallen geen eenvoudig klusje voor een trainer, lijkt me. Iets waar ik zelf voor geen enkel bedrag aan zou beginnen.

Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent

En ik maar denken dat alleen mislukte voetbalvaders zich als bondscoach opwierpen. Niets blijkt minder waar. Ook in managementland waard dit virus klaarblijkelijk rond (al is de verpakking iets deftiger, zoals een goed manager betaamt!). Mooi, Nog even en van Marwijk weet zich gesteund door 16,5 miljoen bondscoaches! Zoveel gebundelde expertise leidt maar tot één ding: Nederland wereldkampioen. Hup Holland Hup….

Guyri,

Ik weet het niet. Sowieso wordt er niet getraind ‘op’ de rondo, maar is de rondo een trainingsvorm die 1-op-1, reactie en passing traint. Humor (en positieve sfeer) kunnen trouwens wel degelijk toevoegen aan de prestaties van een team. Humor van machtigere groepsleden kan bijvoorbeeld bijdragen aan reductie van de statusverschillen.

Zien als spel of werk? Zou Kasparov schaken zien als werk? Zou Kafka schrijven hebben zien als werk?

Daarbij, in die 2 weken voorbereiding in Z-Afrika hoeven Sneijder, van Bommel, Van Persie echt niet te leren hoe ze moeten voetballen. Wat ze moeten ‘leren’ is hoe ze een team moeten zijn, elkaar ballen gunnen, vertrouwen.

Mvg

Pieter

Beste Jos, Edwin en Pieter,

Dan maar even in een reactie samen:

Jos,

ik zie geen relatie tussen een kritisch artikel over voetbal en liefde voor een wereldspel en ethiek of gezond verstand. Ik merk wel enige weerstand bij managers als ik voetbal gebruik als metafoor, zeer opmerkelijk als er 26,2 miljard viewers zullen zijn en er miljarden in om gaan, gesteund door alle wereldmerken van onze tijd. Positiever dan olielekken of lege schappen bij de AH, denk ik dan…en in ieder geval meer impact dan een golftoernooi of zeilwedstrijd sponsoren. Overigens, ik zou voor geen goud trainer willen zijn van de sterren, maar ik kan op de door mij gehanteerde wijze wel degelijk gefundeerd advies geven over specifieke kernactiviteiten. Iets waar managers net zo goed, zo niet meer, van kunnen opsteken dan van een zwaar wetenschappelijke verhandeling over bijv. leiderschap. Hiervan ben ik overtuigd.

Edwin, hoofdstuk 1 van mijn boek Oranje wereldkampioen is genaamd ’16 miljoen bondscoaches’, het gaat over de weerzin van Nederlanders (in het bijzonder in de voetbalsport) tav wetenschappelijk onderzoek, er naar te luisteren en/of ervan te leren. Wellicht interessant? Waarom kan ik bijv. de hoek van een strafschop deels voorspellen en een keeper van Oranje niet, is dat niet vreemd? Waarom spelen de Duitsers weer top vanavond? Dat zoek ik uit, uit nieuwsgierigheid en om verder te komen dan alleen platitudes als ‘ geluk’.

Pieter,
mee eens dat voetballers niet hoeven te leren hoe ze moeten voetballen, daarom zijn de genoemde oefensessies ook onzin. Wel leren met elkaar om te gaan, teammanagement et cetera…helemaal mee eens, net zoals Klinsmann dat deed met de Duitsers in 2006 en de nieuwe bondscoach Low dat nu doet…zie de resultaten!

Sowieso veel dank voor de reacties,

Gyuri

L.s., opmerkelijke teksten de afgelopen dagen in de pers, met een mooie link met dit artikel. Wat te denken van Mark van Bommel en zijn missie, vandaag in de Volkskrant: “Over dit WK zegt Van Bommel: ‘We willen nu iets groots presteren. Ook willen we mooi voetbal spelen. Bij Bayern willen we dat ook altijd. Hier mogen we echter niet vergeten dat het sierlijke voetbal een bonus is. Bovenal moet worden gewonnen. Dat is voor ons de sleutel. We hebben een missie! Mooi woord hé? Ook als het niet mooi gaat, moeten we zegevieren.’ “En Bondscoach van Marwijk stelt dat er meerdere alternatieve tactieken zijn, met vleugelaanvaller (Elia) of in de oude opstelling met de Grote Vier. Zouden ze het boek gelezen hebben? Nou, niet helemaal, want op de vrije trappen, hoekschoppen mag wel wat meer getraind worden en conditioneel zag het er niet echt fit uit (overtraind?). Geen wonder dat de spelers rust kregen.
Gyuri

[…] ook: Managementadvies aan de bondscoach AKPC_IDS += […]

Toon alle 11 reacties
x
x