Gebruik de kracht van hefbomen

Cover stories

‘Geef me een hefboom die lang genoeg is en ik kan met één hand de hele wereld in beweging brengen’  Archimedes.

In een van de Lucky Luke stripalbums hebben de vier Daltons een hinderlaag aangelegd voor de postkoets van Wells & Fargo. Aan de rand van een ravijn, willen de broers een grote steen in beweging brengen met behulp van een tak als de koets langskomt. Maar al snel komen de vier desperado’s tot de ontdekking dat er geen beweging in het stuk rotsblok te krijgen is. Gelukkig komt de kleinste van de vier broers op een geweldig idee: hij plaatst een kleinere steen voor het rotsblok en steekt een lang stuk hout onder het rotsblok en laat dit op de kleine steen rusten. De broers beschikken nu over een effectieve hefboom en weten met behulp van dit werktuig de postkoets te overvallen.<...

Dhian Sioe Lie
Prachtig artikel Ton. Voor mij de missing link in de werkende principes van sociale innovatie en het concept van rijker organiseren (van Marianne van Hoorn; zie haar boek Aandacht, bron van verbinding.Van Gorcum 2007). Dank voor het delen.
groet
dhian sioe lie
Aansprekend artikel! Het verhaal van Peter Senge ken ik. Soms probeer ik wanneer ik in bepaalde kwesties zoek naar oplossingen die hefboom te vinden. Werkt ook prima in groepen! Mijn advies: Neem er even de tijd voor. Goede oplossingen komen meestal niet vanzelf!

Harry Wiggers.
Ton Verbeek
Auteur
Beste Dhian,

Bedankt voor je reactie. Nu maar hopen dan men 'countdown' stoplichten snel gaat invoeren. Succes met het vinden van effectieve hefbomen!

Ton Verbeek
WakeUp-YourMind
Zwolle
Vivienne van Leuken
Goed nieuws! Er zijn reeds 'aftel-verkeerslichten' en wel in Helmond. Ik zal morgen een foto op twitter zetten met #kleinebeweginggrotegevolgen
Ton Verbeek
Auteur
Beste Vivienne,

Dergelijke stoplichten kennen we zelfs in Zwolle! Maar die worden alleen gebruikt voor fietsers. De grootste winst is echter te behalen op drukke kruispunten voor autoverkeer.
Daarnaast ken ik weinig voorbeelden van aftelstoplichten voor voetgangers. Ik heb de 'Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid'over dit onderwerp benaderd. Zij gaan het nader onderzoeken. Wellicht wordt het straks een stuk veiliger in Nederland.
Vivienne van Leuken
pic op twitter #kleinebeweginggrotegevolgen betreft idd aftelverkeerslicht voor voetgangers en fietsers, maar dan wel op een druk verkeerspunt
Geerco Lentz
Ja dat aftel-stoplicht helpt echt. Ook bij (soms) ongedulduige mensen als ik.
Mooi om het accent te leggen op eenvoudiger, menselijker organiseren. Dan raak je ook extra gemotiveerd om met de woorden van Dhian Soe om 'op je eigen stip richting de horizon te gaan staan". En kun je zelfs genieten van het uitzicht.

Geerco.
Mooie inspirerende voorbeelden van kleine veranderingen die een groot effect hebben, dank Ton!

Het zijn de mensen die de ideeën hebben, zoals je voorbeelden laten zien. Bedrijven die ruimte geven aan mensen om te doen waar ze goed in zijn, kunnen oogsten wat ze zaaien. Veranderen vanuit de sterktes van de medewerkers.

@BenLinders
Egon de Bruin
Mooi stuk, mooie voorbeelden!

Even bijdehand. 'The bottleneck is at the top of the bottle' is waarschijnlijk wat je bedoelt? :)
Egon de Bruin
En nu bijna iedereen hier over die aftellichten iets zegt :)...

Bij ons...
In Amsterdam...
Gaat-ie van hela hola aftellen maar:
http://www.geolocation.ws/v/W/File%3AVerkeerslicht%20Amsterdam%20voetgangers.jpg/-/en

Dat is als je net uit Centraal Station komt. Grote massa's op drukke kruispunten, waar je grote effecten zou verwachten zoals je al schreef. Daar is vast wel een mooie evaluatie over te vinden van de gemeente Amsterdam.
j. van 't hof
Inspirerend artikel. Door kleine veranderingen de innovatiekracht vergroten. Daar gaat het om bij innovatie.
Jantien van 't hof
Willem Mastenbroek
Pro-lid
Beste Egon
Is aangepast. Bedankt.
Redactie ManagementSite
Ton Verbeek
Auteur
Beste Jantien,

We kunnen natuurlijk een beroep doen op dure consultants bij veranderingen die moeten worden doorgevoerd. Of een interimmanager met een flink uurtarief de klus laten klaren. Maar Alain Raap uit Vorden liet via een tweet het volgende weten: 'Je hebt vaak alleen een muis nodig om een olifant in beweging te brengen!'. Daar zouden we eens vaker bij stil moeten staan voordat we veel geld over de balk gooien! Alain dank voor je reactie.

Ton Verbeek
Marcel de Raaf
Lid sinds 2019
Met een natuurkundige benadering naar bedrijfskundige processen kijken. Geweldig!

Meer over Innovatie