Eenvoudige maatregelen houden machinisten bij de les!

Cases · Columns

In het buitenland maken ze gebruik van goedkope oplossingen om de veiligheid op het spoor drastisch te verbeteren. Wanneer volgt de Nederlandse Spoorwegen? ‘Tropische hitte houdt de komende dagen aan’, kopt de Engelstalige krant die ik in de Taiwanese trein  aan het lezen ben. De zomervakantie is aangebroken en men maakt veel gebruik van de trein. Taiwan beschikt over een uitgebreid spoorwegennet en de meeste plaatsen zijn goed met de trein bereikbaar. De hogesnelheidstrein flitst met driehonderd kilometer per uur van noord naar zuid. En de oostkust en het binnenland zijn goed per boemel te bereizen.
Vanwege het weer zijn veel inwoners van de hoofdstad op zoek naar verkoeling in de bergen. In de gele stoptrein tussen Taipei en Yilan hangt een klamme hitte. Een vrouw op leeftijd is met een ...

Lid sinds 2020
Zeer goed voorbeeld.
Wat een gebrek aan juiste prioriteiten en lef bij de NS, trouwens. Blijkbaar zijn treinen (en reizigers) er om machinisten hun tijd leuk en vooral niet te vermoeiend te laten doorkomen. En uit (zelf?)censuur doet men dan maar niets.
Ik stuur het door naar mijn volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer.
Ton Verbeek
Auteur
Beste Niels,

Dank voor je reactie. Ik krijg de indruk dat er nog flink wat wissels om moeten voordat men effectieve maatregelen neemt om het spoor veiliger te maken. ProRail en de NS moeten maar weer eens wat vaker rond de tafel gaan zitten. Wellicht ook handig om reizigersvereniging Rover hiervan op de hoogte te stellen.

Ton Verbeek
Nico Helmus
De reactie van NS laat zien dat sommige organisaties (en mensen) leven vanuit angst. Namelijk angst voor het weerwoord van medewerkers of vakbonden, angst voor verandering en angst voor gezond en creatief nadenken en angst voor het toepassen van simpele en eenvoudig toepasbare oplossingen. Je artikel dient inderdaad zowel naar Rover, vertegenwoordigers in de Tweede Kamer als naar de betreffende ministers te worden gezonden. Je artikel is een uitstekende aansporing voor toepassing van GBV, het gebruiken van het Gezonde Boeren Verstand.
Nico Helmus
Harry Wiggers
Lid sinds 2019
Het lijkt mij toch vooral het eigen belang te dienen als het personeel van de NS hier iets meedoet. Ik zou het in ieder geval opnieuw op de agenda zetten als ik de directie was. Is de NS soms veranderingsmoe?

Harry Wiggers.

Meer over Slimmer werken