Channels

Beste Mark Rutte en Edith Schippers,

De banen en het geld liggen voor het oprapen. Het enige wat het kabinet moet doen is af en toe over de schutting naar de ‘buren’ kijken. Dat levert veel meer op dan eindeloos vergaderen!

Banen voor het oprapen

In Nederland kunnen er tienduizenden banen bij komen als er een systeem van dienstencheques wordt ingevoerd, zoals onze zuiderburen dat kennen. Dat komt uit een onderzoeksrapport van PricewaterhouseCoopers naar voren. Met een dienstencheque kan iemand tegen een gereduceerd tarief van tien euro bijvoorbeeld hulp in de huishouding inhuren. Bij een bedrijf dat deze mensen in loondienst heeft. De overheid subsidieert de cheques. Uit het onderzoek blijkt dat er direct zo’n 125.000 nieuwe banen bijkomen. In totaal komen er zo’n 228.000 jobkes bij, omdat er een verschuiving van zwart naar wit werk zal plaatsvinden. Nu wordt nog 70 procent van de huishoudelijke hulp zwart betaald. Dienstencheques kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een oplossing voor de werkloosheid onder de laag opgeleiden.

Lees ook:

Waarom niet nu?

Beste Mark Rutte, wanneer volgt Nederland?

Geld voor het oprapen

Wie voor het eerst als Nederlander een bezoek brengt aan Nieuw-Zeeland wordt meteen geconfronteerd met een aantal tegenstellingen. Dat betekent iedere keer rechts achter het stuur gaan zitten en onderweg rotondes met de klok mee nemen. En bij het oversteken van de straat niet eerst naar links kijken, maar naar rechts! Niet alleen in het verkeer houden onze tegenvoeters er andere regels op na, dat geldt ook voor de gezondheidszorg. Sinds 1993 is in dit land het zogenaamde kiwi-model ingevoerd, waarbij de overheid een openbare aanbesteding uitschrijft voor geneesmiddelen. Alleen het goedkoopste medicijn dat bovendien aan de gestelde normen voldoet, wordt door de ziekteverzekering vergoed. Op deze manier worden de kosten voor medicijnen in Nieuw-Zeeland al jaren op een effectieve wijze laag gehouden. Bijkomend voordeel van de aanbesteding is dat er meer geld overblijft voor onderzoek, omdat producenten nu veel minder geld kwijt zijn aan peperdure marketingcampagnes. Bij onze zuiderburen heeft dit kiwi-model inmiddels navolging gekregen.

ArrayBeste Edith Schippers, wanneer volgt Nederland?

 

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Ton, zo zie je maar weer dat met kleine aanpassingen grote resultaten kunnen bereikt als je maar durft en wilt. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven in den lande die innovatief bezig zijn op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Langzaam ontstaat er een bottum – up beweging en over een tijdje kan de overheid daar niet meer omheen en moeten ze wel mee. Het wordt dus tijd voor de grote kanteling…

Sommige oplossingen zijn zo eenvoudig. Ik hoop dat dit artikel aanzet tot meer vindingrijkheid. Juist in deze tijd!

Het gras van de buren is af en toe inderdaad groener.

Beste Erwin, Harry en Rijk,

Bedankt voor jullie reactie. Ik ben erg benieuwd hoeveel het invoeren van dienstencheques fiscaal oplevert. Daar moeten ze bij PwC een beeld van hebben. Bovendien zou je dergelijke cheques ook kunnen gebruiken voor het inkopen van zorg, tuinonderhoud, kinderdagopvang etc. Enfin, Mark Rutte zou gewoon eens contact moeten opnemen met zijn Belgische collega’s. Dat geldt trouwens ook voor Edith Schippers. Wordt tijd dat dit kabinet echt eens in actie komt!

Het tweede voorbeeld spreekt me meer aan dan het eerste.
Bij het eerste vrees ik toch wel voor veel regeltjes en dus of bureaucratie en/of fraude-mogelijkheden.

Ik hoop in ieder geval, dat enkele ambtenaren op ministeries Ton’s suggesties volgen en er hun voordeel mee doen!

Beste Niels,

In België werkt deze opzet uitstekend. Zonder veel rompslomp. Daar zijn al 2.400 bedrijven die van dit systeem gebruik maken. Dat levert 160.000 personen wit werk op, die inmiddels voor 800.000 particuliere klanten hun diensten verrichten. Eerst maar eens goed over de schutting kijken voor dat wij met ons oordeel klaar staan!

Toon alle 6 reacties
x
x