Banen en geld voor het oprapen

Columns

Beste Mark Rutte en Edith Schippers,

De banen en het geld liggen voor het oprapen. Het enige wat het kabinet moet doen is af en toe over de schutting naar de ‘buren’ kijken. Dat levert veel meer op dan eindeloos vergaderen!

Banen voor het oprapen

In Nederland kunnen er tienduizenden banen bij komen als er een systeem van dienstencheques wordt ingevoerd, zoals onze zuiderburen dat kennen. Dat komt uit een onderzoeksrapport van PricewaterhouseCoopers naar voren. Met een dienstencheque kan iemand tegen een gereduceerd tarief van tien euro bijvoorbeeld hulp in de huishouding inhuren. Bij een bedrijf dat deze mensen in loondienst heeft. De overheid subsidieert de cheques. Uit het onderzoek blijkt dat er direct zo’n 125.000 nieuwe banen bijkomen. In totaal komen er zo’n 228.000 jobkes bij, omdat...

Erwin Damhuis
Ton, zo zie je maar weer dat met kleine aanpassingen grote resultaten kunnen bereikt als je maar durft en wilt. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven in den lande die innovatief bezig zijn op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Langzaam ontstaat er een bottum - up beweging en over een tijdje kan de overheid daar niet meer omheen en moeten ze wel mee. Het wordt dus tijd voor de grote kanteling...
Harry Wiggers
Lid sinds 2019
Sommige oplossingen zijn zo eenvoudig. Ik hoop dat dit artikel aanzet tot meer vindingrijkheid. Juist in deze tijd!
Rijk Binnekamp
Het gras van de buren is af en toe inderdaad groener.
Ton Verbeek
Auteur
Beste Erwin, Harry en Rijk,

Bedankt voor jullie reactie. Ik ben erg benieuwd hoeveel het invoeren van dienstencheques fiscaal oplevert. Daar moeten ze bij PwC een beeld van hebben. Bovendien zou je dergelijke cheques ook kunnen gebruiken voor het inkopen van zorg, tuinonderhoud, kinderdagopvang etc. Enfin, Mark Rutte zou gewoon eens contact moeten opnemen met zijn Belgische collega's. Dat geldt trouwens ook voor Edith Schippers. Wordt tijd dat dit kabinet echt eens in actie komt!
Lid sinds 2020
Het tweede voorbeeld spreekt me meer aan dan het eerste.
Bij het eerste vrees ik toch wel voor veel regeltjes en dus of bureaucratie en/of fraude-mogelijkheden.

Ik hoop in ieder geval, dat enkele ambtenaren op ministeries Ton's suggesties volgen en er hun voordeel mee doen!
Ton Verbeek
Auteur
Beste Niels,

In België werkt deze opzet uitstekend. Zonder veel rompslomp. Daar zijn al 2.400 bedrijven die van dit systeem gebruik maken. Dat levert 160.000 personen wit werk op, die inmiddels voor 800.000 particuliere klanten hun diensten verrichten. Eerst maar eens goed over de schutting kijken voor dat wij met ons oordeel klaar staan!

Meer over Creativiteit