Channels

Volgens het UWV zou iemand die zijn baan verliest en voldoet aan de voorwaarden gesteld door de UWV, recht hebben op een WW uitkering. Hoe lang men een WW-uitkering krijgt, hangt af van het arbeidsverleden. Een WW-uitkering duurt 3 maanden als men aan de wekeneis voldoet. Deze uitkering kan verlengd worden tot een maximum van 38 maanden, als iemand ook aan de jareneis voldoet. Voor alle definities verwijs ik net als het UWV ook graag doet naar www.werk.nl en als u daar door alle bomen het bos niet meer ziet kunt u altijd nog bellen naar een 0900 nummer tegen lokaal tarief.

Gezien de immense klachtenstroom die de diverse vakcentrales en verantwoordelijke instanties dagelijks bereiken blijkt namelijk dat in de praktijk, voor velen het verworven recht m.b.t. de duur van een WW-uitkering in een steeds rapper tempo begint af te brokkelen. En ja, ondanks de mooie woorden van het duo Rutten & Samson dat men niet aan de duur van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht zou gaan tornen. In de praktijk blijkt men vanuit het UWV met de wet PaWa in de hand de strijd tegen ‘Koos werkeloos’ behoorlijk aan te gaan.

Bij sommige kantoren van het UWV is de strijd inmiddels begonnen, luister en huiver:

Lees ook:

Banen en geld voor het oprapen

Sinds 1 juli 2009 geldt namelijk de Wet PaWa (Passend Werkaanbod), die inhoudt dat het begrip passende arbeid aanzienlijk wordt verruimd voor werkzoekenden die een jaar of langer onafgebroken werkloos zijn geweest. Met deze wet, wilde minister Donner, de toenmalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, destijds voorkomen dat werklozen onnodig lang aan de kant blijven staan. Door de (te) grote toestroom van werklozen kwam de richtlijn tot dusver nog niet goed van de grond. Maar nu de ergste crisis achter de rug lijkt, maakt het UWV wel werk van deze regel.

Echter nu komt het, door wie en wanneer de conclusie is getrokken dat de ergste crisis achter de rug vertellen ‘ze’ er helaas niet bij. Sterker als we uitgaan van de toenemende werkeloosheid en de afname van vacatures dan is de crisis eerder erger geworden. Sommige voorspellen zelfs werkloosheidscijfers die richting het miljoen zullen gaan oplopen. Onlangs werd er nog in diverse media gepubliceerd dat er dagelijks 1000 mensen hun baan verliezen. Daarnaast kan je je vervolgens gaan afvragen in hoeverre en door wie deze passende arbeid bepaald gaat worden.

Kennelijk is dat dus voor sommige UWV-kantoren vooralsnog geen reden om de wet zo hier en daar wél toe te passen en worden er dagelijks op grote schaal vanuit de diverse kantoren uitnodigingen verstuurd om verplicht deel te nemen aan groepsgewijze workshops. Waarbij je, als reeds eerder genoemde werkloze, in een tijdsbestek van een uur te horen krijgt wat je rechten en plichten zijn.
Een medewerker van het UWV begint dan tijdens zo’n workshop opgewekt uit te leggen dat werk vinden steeds moeilijker wordt, want elke maand komen er meer werklozen bij. Dit jaar worden meer dan 150.000 werkzoekenden extra verwacht. Terwijl er toch ooit iemand had geroepen dat de ergste crisis achter de rug lijkt, toch?

ArrayVervolgens wordt er in rap tempo geroepen dat na een jaar werkloosheid de wet PaWa begint te gelden, wat dus betekent dat elk werk gezien wordt als passend werk. Het aanbod dat het UWV heeft, levert wat verschrikte gezichten op: orderpicker, magazijnmedewerker, productiewerk, callcenter-medewerker of postbode. De reisafstand mag geen bezwaar zijn om werk te accepteren: 90 minuten enkele reis per trein om naar het werk te gaan, moet als passend worden beschouwd.

De medewerkers van het UWV kondigen tevens aan dat zij zelf één of twee sollicitatiegesprekken per werkzoekende zullen regelen, zodat iedereen een keer bij een werkgever op gesprek mag. Deze (geselecteerde) werkgevers kunnen via de Belastingdienst een korting van €7.000,- per jaar krijgen als ze iemand in dienst nemen die 50 jaar of ouder is, maar de sollicitant moet wel zelf de werkgever daar op wijzen. Deze korting voor de werkgever geldt maximaal voor drie jaar.

Dus heren en dames managers, mocht u nog behoefte hebben aan een (tijdelijke) Account Manager, Business Analist, Call Centermedewerker of een andere vacature graag vervuld willen zien………..er zijn en komen er nog genoeg in de aanbieding.

Ik neig naar volksverlakkerij!

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Beste Cees,

Is die 7.000 euro werkelijk waar? het lijkt mij een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Dat zieken een rugzakje krijgen is iets heel anders dan dat ouderen een loonsubsidie krijgen.

Als de overheid al loonsubsidie wil geven dan zou dat eerder naar vrouwen moeten gaan: die schijnen nog steeds minder betaald te worden dan mannen voor hetzelfde werk.

Kortom: ik ben ook zeer benieuwd naar de reden waarom het UWV vindt dat 50+-ers een subsidie moeten krijgen voor het werk dat anderen ook willen doen.

Koen

Beste Koen,

Ik weet niet wie je met Cees bedoeld? Ik schrijf, in deze column, slechts hoe sommige zaken in de BV Nederland zijn geregeld en of zijn bedacht, niets meer of minder!

Met andere woorden ”don’t shoot the messenger” :-)

Met vriendelijke groet,

Chris

Beste Chris,
Excuses voor mijn vergissing. Ik wilde uiteraard naar de auteur reageren. Deze maatregel verraste me zeer, en ik hoopte dat je nog enige informatie over de motivatie kon bieden die aan dit beleid ten grondslag ligt.

Vanuit persoonlijke ervaring weet ik dat ongewilde werkloosheid een naar probleem is. Het viel me rauw op het dak en leidde tot lastige vragen en problemen voor mij en mijn omgeving.

Groet,
Koen

Beste Koen,

No hard feelings!

Maar ook voor enige informatie over de motivatie die aan dit beleid ten grondslag ligt moet ik je helaas verwijzen naar de bedenker (Donner, red.) en de uitvoerende partij, het UWV.

http://www.uwv.nl

Groet,

Chris

Toon alle 4 reacties
x
x