Multi-tasken? Niet doen! Focus!

Columns

Ons brein is niet ontworpen om te multi-tasken. Het werkt optimaal als een seriële processor en niet als een parallelle processor. Goed nieuws want het heeft met leeftijd of geslacht niets te maken.

Zelfs taken die weinig met elkaar te maken hebben kunnen wij slecht tegelijkertijd uitvoeren. Het gaat hierbij natuurlijk wel om cognitieve taken. Ademhalen en lezen gaat immers prima samen. Maar probeer maar eens al lopende 162 te delen door 18. Je staat dan geheid even stil! Eenvoudigere rekensommetjes kun je wel al lopende oplossen, maar als het ook maar iets ingewikkelder wordt dan stop de eerder voor waarheid aangenomen parallelle processing. De prijs voor het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere taken? Je wordt langzamer, maakt fouten en het stressniveau neemt toe. Er blijkt dan ook ech...


Hallo Frank,

Zelf ben ik erg gecharmeerd van het houden van focus om effectief te werken.
In mijn werk merk ik dat mensen dat erg lastig vinden. Ik begeleid vooral managers om te groeien in hun rol en daarbij is het realiseren van doelstellingen heel belangrijk.

Graag deel ik hier 3 tips om je doelstellingen nog makkelijker te realiseren.

1. Hak je doel in kleine brokjes
Wanneer je doel te groot blijft, zoals het hebben van een betere balans tussen werk en privé, dan ligt uitstelgedrag op de loer. Misschien herken je dat wel. Je begint dan namelijk eerder aan zaken waar je wel van weet wat de eerstvolgende stap is. Om het bezoekersaantal als voorbeeld te blijven houden: wat moet je als eerste doen? Misschien moet je eerst eens op een rijtje zetten wat voor jou een goede balans is? Misschien helpt het jou om 'gewoon' tijden te blokken in je agenda of je deur wat vaker dicht te doen.
2. Maak een plaatje van het eindresultaat
Dit vind ik zelf altijd de leukste tip. Het helpt je brein om alvast een beeld te hebben van het eindresultaat. En het mooie is… in je hoofd kan alles. Maak een plaatje of filmpje in je hoofd van de situatie na de zomervakantie (het liefst per doel…). Hoe ziet het er dan uit? Wat doe jij dan? Hoe voel je je als je je doel bereikt hebt. Vul gerust details in… Het is als het ware je bouwtekening, je kunt er dus ook in gummen. Vervolgens zul je merken dat je meer gefocust bent en het makkelijker wordt voor je hele wezen om het doel te realiseren. Bovendien kun je het makkelijker aan een ander uitleggen en krijg je misschien ook nog wel hulp uit onverwachte hoek.
3. Plan van achter naar voren
Wat?! Van achter naar voren? Ja! Pak het plaatje van het eindresultaat er nog maar eens bij… Hierop staat eigenlijk alles wat je nodig hebt. Dan ga je terugredeneren wat je moet doen om daar te komen… Om maar weer het voorbeeld van de balans werk-prive te gebruiken: voor welke zaken wil je meer tijd hebben om die balans te herstellen? Wanneer kun je dat ook daadwerkelijk in je agenda opnemen? Als je daarvoor afspraken moet maken met anderen, wanneer ga je dat dan doen? Anders komt dat dineetje met vrienden er nooit van... om maar eens wat te noemen. Of, tot hoe laat ga je door met werken en wie of wat schakel je in om je aan die afspraak met jezelf te houden?

Heb je trouwens ook een leuke beloning voor jezelf bedacht als je je doelen bereikt hebt? Nog niet? Dan zou ik dat zeker doen, dat helpt ook als er iets leuks op de wacht aan de horizon. Dan weet je iedere dag weer waar je het voor doet, ook als je eens wat minder gemotiveerd bent om je doelen te halen!
Veel succes en ik ben benieuwd of je wat aan deze tips hebt gehad!

Marianne Eussen

## Ik leer managers te groeien in hun rol, om een gewaardeerd manager met gemotiveerde medewerkers te zijn ##

Meer over Probleemoplossing en besluitvorming