Voedselverspilling en Defensie zijn twee werelden die je niet direct met elkaar associeert. Toch speelt juist daar een interessant experiment: de Koninklijke Landmacht test slimme technologie om voedselverspilling te verminderen. Kapitein Lion van Egmond leidt het project Vermindering voedselverspilling binnen de operationele catering en laat zien dat ook in onverwachte sectoren circulaire innovatie mogelijk is.
Tijdens een grote schietoefening in Duitsland werden zes voedselmonitoren van Orbisk geplaatst in militaire kantines. Deze apparaten herkennen via camera’s en kunstmatige intelligentie precies wat er wordt weggegooid: brood, beleg, fruit. De eerste resultaten zijn confronterend; tot wel 30 procent van het voedsel belandt in de afvalbak. Dat komt neer op tienduizenden bollen en honderden kilo’s fruit. Toch ziet Van Egmond het als een kans: “Niemand verspilt bewust. Maar door het zichtbaar te maken, kunnen we gericht actie ondernemen en verspilling structureel terugdringen.”
De aanpak past binnen de Uitvoeringsagenda Duurzaamheid Defensie, die inzet op minder CO₂, minder fossiele afhankelijkheid en meer circulaire oplossingen. Dankzij dat programma kon de Landmacht investeren in de voedselmonitoren en in onderzoek door militaire werkstudenten.
Van Egmond werkt nu aan concrete verbeteringen: minder brood per persoon, vervanging door houdbare producten zoals crackers, en een slimmere logistiek waarbij voedsel directer op locatie wordt aangeleverd. Zo wordt verspilling eerder zichtbaar én beter beheersbaar. Ook onderzoekt hij mogelijkheden om reststromen circulair te benutten, bijvoorbeeld via vergisting tot biobrandstof.
Zijn motivatie is helder: voedselverspilling is verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde CO₂-uitstoot. “Als Defensie bijdragen wil aan stabiliteit, moeten we ook onze eigen impact verkleinen,” zegt hij. “Waar geen vis meer is, worden vissers piraten – dat geldt ook hier. Door minder te verspillen, dragen we bij aan een veiligere, rechtvaardigere wereld.”
De Landmacht laat zo zien dat duurzaamheid niet alleen gaat over elektrische voertuigen of zonnepanelen, maar ook over iets heel basaals: slimmer omgaan met wat op je bord ligt.
Walther Ploos van Amstel.
Foto: Defensie
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE >>
Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--