Voedselverspilling in supermarkten stabiliseert: tijd voor de volgende stap

Supermarkten spelen een belangrijke rol in de aanpak van voedselverspilling, niet alleen in de eigen operatie, maar ook in de hele keten. Bijvoorbeeld door met hun leveranciers duurzame afspraken te maken, kwaliteitsnormen aan te passen, nieuwe technologieën toe te passen en in te zetten op bewustwording onder consumenten.

Voor het eerst sinds de eerste meting in 2018 is de voedselverspilling in supermarkten niet verder gedaald. Toch blijft het resultaat mooi: er wordt nog altijd 33% minder voedsel verspild dan zeven jaar geleden, waarmee de retail een sector is met een sterke daling. Voedselverspilling bedraagt nu 0,92% van het inkoopvolume; iets meer dan de 0,89% in 2023. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Wageningen University & Research, voor Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het CBL, en mede gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De stagnatie is deels te verklaren door verbeterde en nauwkeuriger data, die tot scherper inzicht leiden. Daarnaast lijken de makkelijkste besparingen inmiddels gerealiseerd. “Supermarkten hebben de afgelopen jaren al veel gedaan, zoals dynamisch afprijzen, verkoop van brood van gisteren en slimmere bestellingen,” aldus Toine Timmermans van Samen Tegen Voedselverspilling. “Maar nu wordt het tijd voor complexere oplossingen.”

Een opvallend punt is de lichte stijging van vleesverspilling. Hoewel deze toename bescheiden is, baart het zorgen vanwege de hoge milieu-impact van vlees. “We blijven inzetten op goed voorraadbeheer en zorgvuldige inkoop,” zegt CBL-directeur Marc Jansen. “Verspilling van vlees is niet alleen zonde van het product, maar ook van de ecologische voetafdruk.”

Positief nieuws is er vanuit de broodafdeling: de verspilling daalde daar met 16% tegenover 2023. Toch is brood nog steeds de grootste verspiller in kilo’s. Een derde van de voedselverliezen komt uit deze categorie. Volgens Timmermans liggen hier nog kansen, mits er betere afspraken komen tussen supermarkten en hun leveranciers. Alleen door samenwerking kunnen structurele verbeteringen worden gerealiseerd.

Hoewel de spectaculaire dalingen uit eerdere jaren niet doorzetten, blijft het tegengaan van voedselverspilling hoog op de agenda. De uitdaging verschuift nu naar de vraag: hoe verduurzaam je structureel, als het laaghangend fruit al geplukt is?

Dit jaar namen elf organisaties deel aan de monitor, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, Aldi en online spelers als Picnic, Crisp en Hello Fresh. Voor het eerst is er dankzij hun deelname ook een goed beeld van de online retail, waar de verspilling beduidend lager ligt. Die inzichten kunnen mogelijk bijdragen aan het ontwikkelen van slimmere, duurzamere verkoopmodellen voor de hele sector.

Bron: Samen tegen voedselverspilling

Lees ook: Column: Net zero kost niet niks

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--