Ontspannen leidinggeven? Zo verban je stress en drukte

Columns

Roep je vaak dat je het zo druk hebt? Ervaar je veel stress op je werk? Waardoor je merkt dat je niet meer effectief bent als manager? En al helemaal geen energie overhoudt voor privézaken?

Veel managers ervaren regelmatig een flink portie stress op hun werk. En roepen geregeld dat ze het zo druk hebben. De meesten leiden hier flink onder; ze lopen achter de feiten aan en hebben niet meer de regie over hun werk. Dit knaagt en geeft uiteindelijk een onbevredigend resultaat; ze komen vaak moe thuis en hebben doelen niet bereikt.

Stress en drukte zijn keuzes!

Hoe komt het toch dat velen zo veel stress en drukte ervaren in hun werk? Belangrijk is dat je beseft dat jij dit allemaal zelf creëert. Werkelijk niemand om je heen is de oorzaak van jouw stress of druktegevoel.

Dit laatste is voor velen moeilijk te verteren. Diep van binnen weten we namelijk wel dat we zelf de oorzaak zijn van dit stressgevoel. Voor velen is het echter ongelofelijk lastig hier naar te handelen. Je moet dan verantwoordelijkheid nemen voor je eigen handelen en gevoel. Hetgeen betekent dat jij je niet meer kunt verschuilen achter het idee dat de ander de schuld is van jouw drukte of stress.

Want dat is wat we onbewust doen: We leggen de schuld van onze problemen bij anderen neer. In het geval van stress en drukte roepen we maar wat graag dat dit komt door iets of iemand om ons heen. Je plaatst jezelf daarmee in een afhankelijk situatie. Je maakt je gevoel afhankelijk van wat de ander doet of zegt. Je redeneert dan onbewust als volgt. Stel, je eigen manager geeft je een opdracht iets te doen. Eigenlijk heb je geen tijd. Toch zeg je JA tegen deze extra klus. Met als resultaat dat je stress en drukte ervaart. En natuurlijk is je manager de boosdoener en de schuldige.

Maar dat is niet eerlijk, laat staan effectief! Stress en drukte kunnen nooit door een ander komen. Jij laat zelf toe dat jij dingen naar je toetrekt die je misschien niet wilt. Jij hebt namelijk altijd keuze te bepalen wat je respons is op iets of iemand om je heen. Als mens hebben we namelijk de ultieme vrijheid te kiezen! Helaas zijn velen dit gevoel van vrijheid kwijtgeraakt waardoor ze niet meer de baas zijn over hun eigen gevoel en gedrag.

Je overtuiging bepaalt je gevoel en ervaring

Jij kunt altijd kiezen welk gevoel je wilt creëren. Je moet je dan bewust worden van je onderliggende overtuigingen. Je overtuigingen zijn namelijk bepalend voor hoe jij je voelt. De meeste mensen denken dat het andersom werkt. Dat er eerst een gevoel/ervaring is en dan een overtuiging. Dat laatste bestaat zeker nog wel; je ervaart iets en dan pas vind je iets van de situatie. De realiteit is echter vaak anders.

Aangezien wij 60.000 gedachtes en/of overtuigingen per dag hebben is het niet aannemelijk dat je nog heel vaak oordeelvrije ervaringen hebt. Wij zijn geconditioneerd door onze overtuigingen; onze oordelen, ideeën en meningen die wij hebben over iets. Stel, jij ontmoet iemand voor het eerst. Ontdek maar eens hoe snel je labels plakt op iemand in de trant van; leuke snor, wat een mooie uitstraling, wat een lelijke schoenen etc. We kunnen niet meer onbevooroordeeld kijken. Daarom kunnen we ook bijna niet meer oordeelvrij ervaren.

Oordelen, oftewel overtuigingen, zorgen dus voor een gevoel. Hoe dit toe te passen op de begrippen stress en drukte? Wanneer je stress en drukte ervaart/voelt liggen daar belemmerende overtuigingen aan ten grondslag. Het is zaak deze overtuigingen te achterhalen. In het voorbeeld van de persoon die opdrachten krijgt van zijn manager kunnen de volgende overtuigingen meespelen: Ik kan geen nee zeggen, ik durf de confrontatie niet aan te gaan omdat ik bang ben dat hij me niet meer aardig vindt.

Deze overtuigingen zorgen er voor dat jij dingen doet waar je eigenlijk niet achterstaat. Maar ze creëren wel een stressgevoel bij je.

De uitdaging is dus te achterhalen welke belemmerende overtuigingen schuil gaan achter jouw stressgevoel. Om te kijken hoe je deze kunt omzetten naar helpende overtuigingen. Dat kan door contact te maken met je verlangens; met wie jij wilt zijn of wat je wil ervaren in je werk. In het voorbeeld kunnen dit zijn: ik ben rustig, ik heb overzicht, ik heb de regie, ik vertrouw op mezelf en zeg nee, ik ben onafhankelijk in mijn keuzes, ik aanvaard consequenties van mijn keuzes.

Verlangens zijn niets anders dan helpende overtuigingen en creëren uiteindelijk een goed gevoel. En is dat niet wat je juist wilt? Nou, zorg daar dan ook voor! Je hebt keuze je te laten leiden door angst of verlangen. Het is aan jou!

Daarnaast is het goed je te realiseren dat, hoe vaker jij zegt ‘ik heb het zo druk’ of ‘ik heb stress’, dit niets anders zijn dan overtuigingen die zorgen voor een beklemmend of gespannen gevoel. Stop hier gewoon mee!

Samengevat: hoe je stress en drukte laat verdwijnen

Stap 1: Wanneer je stress of drukte ervaart bedenk dan dat je dit zelf creëert. Een ander is nooit de oorzaak van jouw stress. Het is jouw keuze. Jij laat het, onbewust, toe.

Stap 2: Onderzoek welke overtuigingen jij hebt die de oorzaak zijn van je eigen ervaring van stress of drukte. Schrijf op welke het meest belemmerend zijn. Ontdek de angst achter de meest belemmerende overtuiging.

Stap 3: Accepteer de angst. Klinkt misschien tegenstrijdig. Redeneer als volgt: De angst is er toch. Dan kun je hem beter omarmen dan wegdrukken.

Stap 4: Benoem je verlangens. Stel jezelf de vragen: Hoe wil jij werken? Welke waarden en principes wil jij leven? Welke gevoelens wil jij creëren? Schrijf ze op. En voel ze!! Dit laatste is cruciaal. Maak er geen rationele trucjes van. Je verlangens moeten waar zijn voor jou. Verlangens worden zo sterker dan je angsten, waardoor stress voorgoed uit je leven verdwijnt.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Emotie management