Waarom we voor de ene leidinggevende harder lopen dan voor de andere

Columns

Lieve Mona,

Ik ben ten einde raad. Het gaat om mijn medewerkster. We hebben al 4 jaar een arbeidsovereenkomst. Iedere dag van 8.30 tot 17.30 uur werken we op dezelfde afdeling. Ik ben haar baas. Ik ben er achter gekomen dat ze vreemd gaat, zo voelt dat. Ze praat met een a-n-d-e-r-e leidinggevende. Niks geen praatje pot- maar echt sparren, all-the-way. Ik kan het bijna niet geloven. Over het project. Over haar persoonlijke ontwikkeling. Ze doet extra klusjes voor hem, blijft zonder morren 2 uur langer overwerken. Toen ik haar laatst vroeg tot 18.00 uur te blijven, moest ze ‘opeens’ naar een uitvoering op school. En eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe het echt met haar is. Ik vraag haar iedere dag naar de voortgang van de klus, en dan reageert ze knorrig. Ik verlies het contact. Help me alstublieft, ik ben bang dat ik een van mijn beste medewerksters kwijt raak. Wat heeft die man dat ik niet heb?

Piet

Beste Piet,

Om je vraag te beantwoorden: die man heeft de Gunfactor. Hij is één van die leidinggevenden voor wie je harder wilt lopen. Nee, dat betekent niet automatisch dat hij er beter uit ziet. Hoewel dat wel kan, natuurlijk, ik heb je foto niet gezien. Hij doet een aantal zaken ànders dan degenen die de gunfactor niet hebben. Ik zet ze voor je op een rij. Misschien denk je: ‘wat een geneuzel, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?’ En dat mag. Maar ik verwijs je dan graag naar Stephen Covey’s uitspraak: Fast is slow- slow is fast. Want zo is het maar net.

Voorkom dat de Gunfactor een Runfactor wordt: vijf manieren

1. Een (werk)relatie betekent niet dat je zaken krijgt van de ander, maar dat je bereid bent zaken te laten voor de ander. Ben je beschikbaar als je medewerkster vragen heeft, of ergens mee zit? Ook als je zelf erg druk bent? Ben je dan bereid je eigen to do-list voor 5 minuten opzij te schuiven? En met beschikbaar zijn, bedoel ik écht beschikbaar? Met gesloten deur, een leeg hoofd en een telefoon die niet voor je op tafel ligt te zoemen?
2. Ken niet alleen je medewerkers, maar ook je ménsen. Weet je het antwoord op de volgende vragen: hoe heet de dochter van je medewerkster, waar is ze heen geweest op vakantie, wat voor een training zou ze graag willen volgen? Het team bestaat niet uit robots die jouw targets halen, maar uit mensen die –meestal- ook een privé-leven hebben. Ken je mensen. En laat merken dat je ze kent.
3. Je krijgt wat je geeft. Hoe open ben je zelf? Stel, je zou een profiel van jezelf aanmaken op een datingsite, wat zou daar in staan, los van dat je succesvol bent en geen 9-tot-5 mentaliteit hebt? Je zou je presenteren als persoon. Hoe uit dit profiel zich in je werk? Kennen je medewerkers je ook zo? Het is je eigen keuze wat je wel en niet wilt delen. Maar ook met een bepaalde begrenzing, kun je nog steeds open zijn over jezelf, om daarmee de ander uit te nodigen hetzelfde te doen.
4. Smalltalk is de smeerolie voor big talks. Stel jezelf de gewetensvraag: praat je alleen met je medewerkster als je iets van haar gedaan wilt krijgen? Zo ja, dan was het fijn geweest als je gewoon een muntje in je medewerkster had kunnen stoppen, zodat ze daarna weer productie kon gaan draaien. Want dat had tijd gescheeld. Mijn advies: smalltalk. Vraag naar de film die ze gisteren gezien heeft. Vraag of het gelukt is met het maken van de nieuwsbrief. Of ze hulp nodig heeft met de Powerpoint. Of er al een cadeau is geregeld voor de jarige. Ik hoor je denken: ‘Daar heb ik helemaal geen tijd voor’. Onzin, dan maak je maar tijd. Smalltalk is de smeerolie voor bigger talks. Op één voorwaarde: je moet het wel menen.
5. Geef vertrouwen en spreek dit ook uit. Wees eens eerlijk; hoe vaak heb je al gecheckt of ze de deadline daadwerkelijk gaat halen? Best wel vaak? Hoe lang doet ze dit werk ook alweer? Vier jaar? En ze is een van je beste krachten? De hamvraag: hoeveel vertrouwen heb je daadwerkelijk in haar, en hoe laat je dit aan haar merken? Je houdt haar vast door haar los te laten en vertrouwen te geven.

Mocht dat allemaal niet helpen bij het leidinggeven, dan ligt de wezenlijke vraag op tafel of je de juiste functie hebt gekozen, binnen de juiste omgeving. Een goed gesprek met jezelf is dan essentieel. Voorkom met bovenstaande punten dat de Gunfactor tegen je gaat werken, en de Runfactor wordt.

Succes,

Mona

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Grijsdenker
Ik denk niet dat het zo zwart-wit is dat die een de gunfactor heeft en de ander niet. Het is situationeel, dus ook afhankelijk van de context en van de medewerker in kwestie.

Als die medewerker elders een betere klik heeft, prima! Anderom gebeurt dat ook wel eens... toch? En als iedereen bij je wegloopt en er komt niemand voor terug... ja, dan heb je wel een probleem ja!

Verder ben ik het eens met de vijf manieren. Als zou je dat altijd al moeten doen, niet pas als er iemand dreigt weg te gaan.
Werner van EKkendonk - Business Palace
In mijn optiek kan het artikel in 2 woorden samengevat worden: servant leadership.

Meer over Leidinggeven