Channels

Ontspanning is iets voor na het werk, vinden velen. Herken je dat? Want voor die tijd ben je druk. Gehaast opstaan, snel even douchen. Gehaast ontbijt, in de auto of helemaal niet. Gehaast naar je werk, gehaast door je mail. Je altijd haasten is verworden tot een gewoonte.

Als je hier bij stilstaat kom je al snel tot de conclusie: ‘ja maar dat kan toch niet anders?’ Je moet op tijd zijn, je moet je voorbereiden op die meeting, je moet die klant vandaag nog terugbellen, je moet…, je moet… Ook moeten is een gewoonte.

Een gewoonte kun je doorbreken. Waarom je dat zou doen? Bijvoorbeeld omdat haasten en moeten niet (meer) bij je past, omdat je er niet meer blij van wordt, omdat het niet meer functioneel is. Omdat er andere manieren zijn die wel bij je passen, waar je wel blij van wordt en die wel functioneel zijn bij wie en wat jij op dit moment bent.

Een gewoonte doorbreek je in een aantal stappen:
1. Word je bewust van de gewoonte waar je niet blij van wordt. Bijvoorbeeld het te veel haasten, te veel moeten. Eigenlijk geldt dit voor alle dingen waarvan je de neiging hebt om er ‘te’ voor te zetten.
2. Sta stil. Doe gewoon even niets. Word je bewust van hoe je je voelt bij het haasten en moeten. Bij wat het je kost om dit steeds maar weer te doen.
3. Bepaal wat je wel wilt. Hoe zou je het willen? Ga aan de haast voorbij en bedenk hoe jij het zou doen als jij het bepaalt. Vind je dit lastig? Begin met de tegenstelling en kijk wat dit je oplevert. Ontspannen in plaats van haasten. Mogen in plaats van moeten. Luchtig in plaats van zwaar.
4. Kies! Als je echt kiest om dingen op een andere manier te doen, dienen mogelijkheden en oplossingen zichzelf aan. Dat wat je eerst niet kon zien, wordt nu zichtbaar. Echt. Als je kiest om dingen luchtig te bekijken, zie je ineens dat je om jezelf kunt lachen. Als je kiest om je werk ontspannen te doen, zie je ineens waar je collega goed in is en hoe die je kan helpen.
5. Doe het anders, experimenteer. Probeer eens uit wat kan en niet kan. Laat je niet tegenhouden door je gewoonte. Ontdek dat er niets verkeerd gaat als je eerst ontspannen ontbijt, of dat je onvoorbereid maar wel met goede zin het overleg in gaat. Vaak gaat het zelfs beter. Gewoon omdat deze manier beter bij je past.

Lees ook:

Dweilen met de kraan open, of de kraan maken?

Deze nieuwe manier van werken lukt niet in één keer. Dat hoeft ook niet. Het moet immers eerst een nieuwe gewoonte worden. Dit gaat stap voor stap. Als je echt hebt gekozen voor wat je wél wilt, kun je hier elke keer weer aan denken als je weer eens te veel moet en teveel haast hebt. Stap voor stap wordt het steeds makkelijker. En voor je het weet is het een gewoonte om te doen waar je blij van wordt en wat functioneel is bij wie jij bent op dit moment.

Kortom: stop met haasten en moeten, kies een manier van werken die bij jou past. Je zal merken dat het leven leuker en intenser wordt.
Callista Roelofs is auteur van het management eBook ‘Breek uit de Waan van de Dag’, waarin ze schrijft hoe je in 5 stappen kunt bereiken wat er echt toe doet. Je kunt het gratis aanvragen op www.waanbrekers.nl.

Dit artikel is toegankelijk voor Pro-abonnees

Voor € 4 per maand of € 30 per jaar ontvangt u:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
Upgrade naar Pro-abonnement
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x