Persoonlijk energiemanagement

Columns

Na een lange dag werken plof ik uitgeput op de bank. Mijn partner vraagt hoe mijn dag was. Voldaan antwoord ik dat ik heel veel werk heb verzet voor mijn werkgever en nu helemaal kapot ben. Ik was mijn salaris absoluut waard vandaag, dat kan ik immers afmeten aan mijn vermoeidheid. Herkenbaar????

Als bedrijfskundige en docent aan de faculteit managementwetenschappen van de Open Universiteit ben ik op de hoogte van onderzoek en methoden om het functioneren van organisaties efficiënter en effectiever te maken. Er is weinig aandacht voor de individuele mens. Dat wil zeggen aandacht of iemand optimaal in zijn vel zit en kan functioneren. Dit is volgens mij een belangrijke tekortkoming.

In het algemeen wordt pas bij disfunctioneren (burn-out, ziekte et cetera) naar de medewerker als individu gekeken en onderzocht wat er gedaan kan worden om deze specifieke persoon weer een waardevolle medewerker te maken. Meestal wordt er pas bij problemen gewerkt aan persoonlijke vaardigheden zoals ontspanningstechnieken, timemanagement, mindfulness, assertiviteitstechnieken, omgaan met conflicten et cetera. Raar toch dat pas op het moment dat er problemen zijn, of dat een persoon zelf aangeeft iets niet aan te kunnen op dit soort zinvolle technieken wordt teruggegrepen? Dit staat in schril contrast tot de gezondheidszorg, die steeds meer evolueert van het genezen van aandoeningen naar preventie.

Ik wil daarom een pleidooi houden voor het standaard aanbieden en opleiden van medewerkers in organisaties op het gebied van het managen van “jezelf”.

Uit het scala aan onderwerpen op dit gebied, liggen mij timemanagement en energiemanagement na aan het hart. Timemanagement is bij de meeste mensen wel bekend. Voornamelijk leert men technieken die zorgen dat je je tijd zo optimaal mogelijk vult met de meest zinvolle activiteiten. Bijvoorbeeld als je, voordat je naar een vergadering moet, nog 5 minuten over hebt, is het verstandig om je mail door te kijken en die mails te beantwoorden die je in 1 minuut kunt beantwoorden, of wat rondslingerende papieren te archiveren. Timemanagement is zonder twijfel nuttig om efficiënt en effectief te kunnen werken. Zeker een populaire techniek als GTD (Getting Things Done) van David Allen biedt praktische ondersteuning.

Alleen……, timemanagement gaat er in het algemeen aan voorbij dat een mens geen machine is die 24 uur per dag een volle belading moet hebben. Mensen hebben tijd nodig om te regenereren. Daarnaast is de beschikbare energie om dingen te doen afhankelijk van natuurlijke lichamelijke cycli.
Daarom was op het gebied van persoonlijk energiemanagement, het boek van Tony Schwartz ‘The Way We're Working Isn't Working: The Four Forgotten Needs That Energize Great Performance’, voor mij een eye-opener. Zijn boek geeft inzicht in hoe je als mens je persoonlijke energie zou moeten beheren en optimaliseren. Ik vind dat dit misschien wel de belangrijkste persoonlijke vaardigheid van iedere medewerker in een organisatie zou moeten zijn.

 

 

Je zou de energie van een mens gedurende een werkdag kunnen zien als een ballon die 's morgens na een goede nachtrust vol is en gedurende de dag langzaam leeg loopt. De boodschap van Tony Schwartz is dat je je hiervan bewust moet zijn en je moet zorgen dat je gedurende die dag niet teveel lucht verliest en ook weer regelmatig lucht in die luchtballon pompt. Dat wil zeggen dat het ook belangrijk is om bewuste perioden van ontspanning te nemen of activiteiten uit te voeren voor het opladen van energie. Hierdoor bereik je dat je aan het einde van een werkdag niet je volledige energie aan het werk hebt besteed, maar dat je ook nog energie hebt om aan het privéleven te besteden. Uit de ervaringen van Tony Schwartz blijkt dat de productiviteit en de motivatie van personen die dit heel bewust doen, zelfs hoger is dan de personen die inderdaad 's morgens starten met werken en zo hard mogelijk door denderen tot aan het einde van de werkdag. Deze laatsten komen uitgeput thuis en hebben hun privé tijd hard nodig om hun batterij weer op te laden (als dat al lukt). Een mooi voorbeeld van op het werk energie aanvullen is te zien in de documentaire over Ricardo Semler van 'Tegenlicht' waarbij medewerkers van een afdeling in een productiefabriek samen besluiten om een half uurtje buiten de fabriek in een hangmat te gaan liggen om even rustig bij te komen en daarna het werk weer te hervatten.

Uiteraard probeer ik deze inzichten zelf ook toe te passen (overigens zonder hangmat ;-). Alleen, het is moeilijker dan ik dacht. Mijn manier van werken na inmiddels 27 jaar moeilijk om te buigen. Het liefst zou ik door het toepassen van de inzichten van Tony Schwartz met net zoveel persoonlijke energie naar huis gaan als ik kwam. Dat heeft dan wel het  nadeel is dat ik thuis geen vervelende klusjes meer kan uitstellen met de motivatie dat ik te moe ben van het werk.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Bernadette Boerlage
Beste Guy, Dank je voor deze blog! ik heb het youtube filmpje bekeken en werd helemaal blij. Eindelijk duidelijk uitgelegd wat ik al jaren probeer duidelijk te maken aan mijn cliënten. (ik ben coach)

Meer over Work-Life Balance