Uitgebluste types krijg je niet meer aan de praat

Columns

Regelmatig hoor je dat mensen die al wat langer bij een organisatie werken en daar niet zo goed (meer) functioneren, op geen enkele manier nog in beweging te krijgen zijn. Het meest gegeven advies is om van dat soort mensen zo snel mogelijk afscheid te nemen. Een ander advies is om op geen enkele andere manier tijd en energie in deze mensen te stoppen, omdat dit toch maar verspilling zou zijn. Zeker over de wat oudere werknemer zijn dit soort verhalen en adviezen bijzonder hardnekkig.

Is dit wel waar?
Het feit dat ik er over begin te schrijven suggereert natuurlijk al dat ik daar op zijn minst een wat genuanceerdere mening over heb. Ik sluit zeker niet uit dat in sommige individuele gevallen de stelling gewoon op gaat. Ik wil alleen een paar voorbeelden schetsen (uiteraard zijn de namen gefingeerd).

Zo was er Alex. Alex was manager bedrijfsvoering geweest maar dat was niet meer zo’n succes. Alex kon het ook niet zo goed vinden met de directeur. Daarom had Alex vrijwillig een stapje terug gedaan en was nu controller. Verder zat hij op zijn kamer, deed zijn ding en communiceerde nauwelijks. Tot er een interim-manager kwam die alles met Alex overlegde en afstemde, omdat hij diens knowhow hard nodig had. Ook stuurde de interim manager de medewerkers aan op verantwoordelijkheid voor het eigen werk. De sfeer op de afdeling veranderde. Na 2 maanden stelde Alex, samen met de andere controllers een verandering van de kantoorinrichting voor, waardoor ze makkelijker konden samenwerken. Alex had afscheid genomen van zijn kamer, had zichtbaar weer plezier in zijn werk en was gewoon weer een uiterst waardevolle kracht geworden.

Zo was er Kees. Kees was nog helemaal niet zo oud. Hij was met de nodige ervaring en een enorm pakket aan opleidingen bij ons gekomen. Kees werd beschouwd als een groot talent voor de functie. Zijn inwerkperiode moest echter steeds worden verlengd omdat hij aan zelfstandig functioneren nog niet toe was. De twijfel over Kees werd steeds groter. Er gingen al stemmen op om hem ‘naar een andere baan te begeleiden’. Toen kwam Kees, samen met zijn begeleider Frans, voor een klus voor mij werken. Pas na de start van de klus maakte Frans mij duidelijk dat hij eigenlijk nauwelijks tijd beschikbaar had om aan dit project te besteden. Uit pure nood heb ik Frans van het project gehaald en de verantwoordelijkheid volledig bij Kees gelegd. Kees pakte de verantwoordelijkheid, klaarde de klus, bloeide op en bleek toch het talent te zijn dat we in hem hadden gezien.

Zo was er Henry. Henry draaide al jaren mee, had wel een zekere status bereikt, maar het beste was er wel vanaf, ook al was hij nog helemaal niet zo oud. Iedereen was enorm verbaasd dat Henry in een nieuwe baan werd benoemd waarin hij niet alleen leidinggevende werd, maar ook een promotie maakte. De reacties varieerden van “vreemde beslissing van de leiding” tot “dat wordt helemaal niets”. Maar Henry bloeide op en maakte een groot succes van zijn nieuwe club. Verandering van omgeving, verandering van functie kan een enorme boost aan iemand geven.

Dit zijn zomaar een paar verhalen vanuit mijn beperkte ervaring. Ik kan meerdere verhalen vertellen van mensen die volledig opbloeiden met iets dat kennelijk de juiste aanpak was. Een aanpak waarin ze verantwoordelijkheid kregen en daarbij, vooral vertrouwen. Maar ook daarbij als echte professionals behandeld werden.

Heb jij jezelf nog nooit verrast?
Heb jij nog nooit meegemaakt dat je iets hebt gedaan waarvan je nooit had verwacht dat je het nog eens zou doen, of dat je dat zou kunnen? Heb je dat nog nooit gehoord van iemand anders? We zijn goed in het een en minder goed in het ander. Vaak leggen we ons zelf daardoor ook beperkingen op.

Een ander kan nooit beoordelen wat jouw potentieel is, je weet het zelf niet eens! Wat je kunt bereiken is afhankelijk van een heleboel omstandigheden. Je herkomst, je omgeving, je eigen keuzes, maar ook iets als pech of geluk bepalen de ontdekkingsreis van je eigen potentieel.

Veel 45 plussers misten de afgelopen jaren de ruimte om gewoon een professional te kunnen zijn. Om die reden zijn ze zzp-er geworden. Deze vlucht is helemaal niet nodig, je kunt deze mensen, juist als ze professional willen zijn, gemakkelijk weer activeren binnen je bedrijf!
Geef ze aandacht, vertrouwen, ruimte om professional te zijn en de nodige regelmogelijkheden, meer is niet nodig!

Uitgeblust? Ik geloof er niet in!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Wad
Wie heeft wie uitgeblust is vaak de vraag. We willen allemaal gemotiveerd mensen in ons bedrijf maar liever niet te gemotiveerd en zeker niet gemotiveerder dan diegene die boven hen staan. Dan is er maar één mogelijkheid en dat is uitblussen. Wanneer ego opzij wordt gezet gaat een bedrijf in bloei.

Meer over Human Resources Management