Nieuw Momentum maken; hoe doe je dat?

Columns

Soms zit je team er even doorheen. Soms is de fit eruit, de batterij leeg en de pap op. Soms zie je het aankomen en soms word je er door verrast. Het begint vaak met eentje en voor je het weet hangen de vleugeltjes slap bij de hele groep. Je kunt proberen het te voorkomen of tegen te houden, maar dan gebeurt het vaak toch. En als je team dan in een dip zit, hoe kom je er dan weer uit? Vijf onorthodoxe tips om samen nieuwe energie aan te boren.

De energie in een team is niet oneindig. Het is de optelsom van de energie van de teamleden en als er een paar in de min zitten, dan heeft dat effect op de rest. We gaan steeds beter begrijpen hoe mensen elkaar over en weer beïnvloeden met hun gevoel. En zoals daadkracht en optimisme besmettelijk kunnen zijn binnen een team, zo geldt dat ook voor vermoeidheid en het ontbreken van inspiratie. Elk team heeft wel eens een koutje, maar het kan ook zomaar een stevige infectie oplopen.

Wat je terug wilt, is het goede gevoel van momentum. Het gevoel van overlopende gezamenlijke energie, gericht op hetzelfde. Als er momentum is, dan “staan alle neuzen in dezelfde richting”, dan “voel je gewoon dat het echt gaat gebeuren” en dan kom je stuk voor stuk “met een lekker gevoel uit de meeting”. Soms is er heel veel momentum, vaak is het momentum “best wel aanwezig” en soms heb je het gevoel dat alles op zijn gat ligt. Dan is er even helemaal geen momentum. Wat dan te doen?

Het helpt niet om hup-hup te roepen tegen een vermoeide atleet. (Of hij moet de finish al kunnen zien). En een team komt niet uit een dip door gespring en gestuiter van een enkeling.

Er zijn andere dingen die beter werken dan kunstmatige energie. Dingen die helpen om weer échte energie terug te vinden.

1. Accepteer de dip. Verzet je niet tegen de werkelijkheid. Doen alsof er niks aan de hand is maakt het erger. Spreek uit dat je er even goed doorheen zit samen. Zo, dat lucht op.
2. Vertraag de actie. Doe het tegengestelde van wat iedereen verwacht. Maak ruimte voor rust en voor reflectie. Samen diep ademhalen en uitblazen. En nog eens.
3. Stel elkaar opnieuw vragen. Een team dat eenmaal aan de gang is, dat is vooral druk met het vinden van antwoorden. Als er even geen antwoorden zijn, ga dan terug naar het begin. Vraag elkaar “waarom ook alweer?” Een voor een.
4. Stel alles ter discussie. Gewoon omdat het kan. Doel, team, process en vergeet het originele probleem niet. Wie kwijt is wat het probleem ook alweer was, die voelt de urgentie van het oplossen niet. Urgentie en verlangen, daarin zit de energie.
5. Leun achterover. Neem vooral niet het initiatief. Wacht net zo lang tot een ander overeind komt en voorop gaat in de strijd. Weinig geeft zoveel energie als de eigen startmotor van mensen. Willen is krachtiger dan moeten. En besmettelijker.

Momentum maken is bij elkaar energie opwekken. Als je begrijpt hoe het werkt, dan heb je goud in handen. Voor als je team er even doorheen zit, maar ook gewoon als het weer op de toppen van z’n kunnen presteert. Momentum maken is elkaars vuurtje brandend houden. Heerlijk.

Wim Aalbers coacht managers en teams

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Branko Lastdrager
Wim, helder artikel dat ik enkel kan onderstrepen vanuit de praktijk. Wil je accelereren dan zul je met grote regelmaat moeten durven vertragen.
Mauritz Noppe
Wanneer kantelt een organisatie, wanneer wil men andere menselijke energiebronnen aanboren of erkennen. Waarom werkt een team niet ? Omdat meestal een ' frauduleuze consensus ' zich nestelde binnen het team. De beweegredenen, prioriteiten,belangen en betekenissen verschillen te veel. Alleen al de interne marktgerichtheid binnen de organisatie bevorderen vergt heel aparte vaardigheden en psychologie ! Ideeën in beweging krijgen vergt een heel aparte aanpak en die hangt dan samen met het bedrijfsklimaat en bedrijfscultuur. én de leiderschapsstijl. Wie wil nu graag werken voor een stuk onbenul - het Peter Principe indachtig.
Edwin Tuin
Wim, een interessante casus. Ik pas deze techniek ook toe en het kan goed helpen; zeker als je de tijd hebt. Toch zijn er ook een aantal kanttekeningen te maken. Ten eerste is het zorgwekkend als één teamlid in korte tijd een heel team 'op z'n gat krijgt'. Is dit (en daarmee het teamprobleem) te voorkomen? Ik denk dat je als leidinggevende dat in ieder geval moet proberen bijvoorbeeld door zo'n medewerker tijdelijk te ontlasten of beter passende activiteiten te laten uitvoeren of ontplooien. Ten tweede mag het m.i. geen verrassing zijn. De fut eruit is logisch na een periode van lang en hard werken, bijvoorbeeld i.g.v. een ingrijpend verandertraject, maar mag normaliter niet zomaar ontstaan. Dat zou betekenen dat het contact tussen leider en team niet goed genoeg is of de gestelde verwachtingen te hoog zijn. Ten derde is er helaas niet altijd sprake van 'flow'. zowel individueel als in een team. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon door te zetten. Neem al die schrijvers die geen letter op papier krijgen ("writersblock"). Wat te doen? Niet afwachten, maar gewoon blijven schrijven. Ten vierde kan een leider (of ander teamlid) zijn/haar team inspireren om boven zichzelf uit te stijgen. Goede voorbeelden in de teamsport te over. Ten slotte, je dient als leider structureel te zorgen voor een goede balans tussen energie geven en energie krijgen; de boog kan niet altijd gespannen staan. Dit voorkomt een hoop problemen.

Meer over Leidinggeven