Channels

Je doet je werk, maar merkt dat je het de laatste tijd minder naar je zin hebt. Of dit nu komt doordat de werkdruk hoog is of omdat je bent uitgekeken op je werkzaamheden is niet helemaal helder. Maar alles gaat met wat minder plezier en energie. Je doet je ding en dat is het wel.

Maar ja, willen dat het leuker wordt, is dat wel reëel in deze crisistijd? Is het geen tijd van doorgaan en volhouden en blij zijn met wat je hebt? Je kent al meer dan genoeg mensen die überhaupt geen werk meer hebben. Je opdrachtgevers zien je aankomen met de vraag of het werk alstublieft wat uitdagender of meer op jouw manier mag! Leuk is voor luxe tijden en die hebben we nu even niet!

Dus blijf je doen wat je deed. Druk, plichtsgetrouw, maar zonder beleving en betrokkenheid. Je handelt op de automatische piloot. Met oplopende onvrede – onder de oppervlakte natuurlijk, want je wilt het niet laten zien. En zo gaat de tijd aan je voorbij.

Hallo wakker worden!

Wat zou er gebeuren als jij wél zin en energie had om je werk te doen? Hoe zou dat zijn voor je humeur, je ambitie en je betrokkenheid? Je privéleven? En wat zou dat het bedrijf opleveren? Stel je voor wat je kunt doen als je je capaciteiten wel zou kunnen inzetten? Dat je je zorgen en stress kunt loslaten en je je zin en energie weer kunt aanspreken om je werk te doen? Voel je bij dit idee de werklust alweer een beetje opborrelen? Doe dan het onderstaande energieboost experiment.

Energieboost experiment om je eigen werk leuker te maken

1. Neem een situatie in gedachten die voor vandaag of morgen op het programma staat. Een waar je niet zoveel zin in hebt. Bijvoorbeeld een overleg, een stuk dat je moet uitwerken of een andere taak.
2. Schrijf voor jezelf op hoe je verwacht dat deze situatie zal gaan lopen. Bijvoorbeeld bij een overleg weet je al bijna zeker dat er onderwerpen ter tafel komen die niet echt belangrijk zijn. Mensen letten niet op, er wordt ondertussen op telefoons gekeken, er is weinig sturing van de voorzitter.
3. Kijk wat je het minst leuk vindt aan wat je net hebt opgeschreven. Stel dat je het vervelendst vindt dat de onderwerpen er niet echt toe doen.
4. Keer dit om. Je wilt dat er onderwerpen in het overleg worden besproken die wél belangrijk zijn.
5. Bedenk nu wat jij kunt doen om dit waar te maken. In het voorbeeld is dat zorgen dat het onderwerp dat jij werkelijk belangrijk vindt bovenaan de agenda komt te staan. Vervolgens jouw verhaal goed voorbereiden en bij het agendapunt aangeven waarom jij dit belangrijk vindt en wat je van de deelnemers van het overleg nodig hebt om een goede vervolgstap te kunnen zetten.
6. Kijk na de situatie eens wat het effect hiervan was op de thema’s zin en energie. Zowel voor jezelf als voor de mensen die ook in deze situatie zaten.

Lees ook:

Nieuw Momentum maken; hoe doe je dat?

Kortom: crisis of geen crisis, haal jezelf van de automatische piloot en ga op zoek naar jouw energie, betrokkenheid en zin in je werk.

Callista Roelofs is auteur van het management eBook ‘Breek uit de Waan van de Dag’. Je kunt het gratis aanvragen.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x