Wat is het verschil tussen werkweigering en werkonderbreking?

Is sommige situaties kan het nodig zijn het werk stil te leggen. Het is echter niet toegestaan om werk te weigeren. De arbeidsomstandigheden bepalen wanneer de werknemer bevoegd is om het werk te onderbreken. Dat mag alleen bij acuut gevaar.
Niet alleen Inspectie SZW, maar ook werknemers hebben het recht om het werk te onderbreken. Dit mag echter alleen bij zeer onveilige arbeidsomstandigheden waarbij sprake is van direct gevaar voor personen en waarbij hij niet kan wachten op de inspectie. De werknemer mag dit doen zolang als de gevaarlijke situatie voortduurt. Dit is geregeld in artikel 29 van de Arbowet. Het is aan 'het redelijke oordeel' van de werknemer om de ernst van het gevaar in te schatten. Hij mag door de werkonderbreking niet worden benadeeld. Als de werknemer terecht het werk heeft onderbroken, krijgt hij gewoon zijn loon doorbetaald.
In het geval van werkweigering verricht de werknemer opzettelijk geen arbeid terwijl daar geen goede reden voor is. Er is bijvoorbeeld sprake van een geringe onveiligheid die de werknemer zelf eenvoudig kan oplossen. De werknemer krijgt geen loon doorbetaald.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 336 vragen en antwoorden over Ontslagzaken.