Kan inbreuk op privacy grond zijn voor ontslag op staande voet?

Ja, dat is mogelijk. Bij privacyschending kan worden gedacht aan het ten onrechte inzien of opvragen van gegevens van derden, zoals de medische gegevens van patiënten in een ziekenhuis of andere zorginstelling, de financiële gegevens van klanten van een bank of verzekeringsbedrijf of de inkomens- of uitkeringsgegevens van een gemeente of een andere overheidsinstelling. Het enkel zoeken in de systemen kan al onrechtmatig worden geacht, ongeacht of er iets met de gegevens wordt gedaan of niet. Om ontslag op staande voet toe te kennen zijn er, voor de eventuele gerechtelijke toetsing een aantal factoren van belang:
  1. ​Is er binnen de organisatie een privacybeleid opgesteld en bekendgemaakt?
  2. Wordt dit beleid ook strikt gehandhaafd? Zijn er ook voldoende maatregelen genomen om systemen voldoende af te schermen tegen misbruik?
  3. Kan de werknemer een geldige reden aanvoeren voor de privacyschending? (dit kan het geval zijn als er bijvoorbeeld sprake is van een behandelrelatie tussen patient en behandelaar
  4. Wegen de gevolgen van het ontslag op staande voet op tegen de ernst en laakbaarheid van het gedrag? Of: is de privacyschending ten opzichte van het ontslag proportioneel? Dit zal bij goed functioneren in combinatie met een lang dienstverband niet snel het geval zijn. Als ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd is, kan eventueel bekeken worden of er wel voldoende redelijke grond is voor 'gewoon' ontslag.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 336 vragen en antwoorden over Ontslagzaken.