Moet de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd altijd de exacte tijdsduur vermelden?

De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan worden aangegaan voor een nauwkeurig aangegeven tijdsduur (bijvoorbeeld: voor zes maanden) of door het noemen van een einddatum. Daarnaast kan de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd ook worden gesloten voor de duur van een bepaald project of voor een bepaalde situatie (bijvoorbeeld voor de tijd dat een andere werknemer, die ziek is, dient te worden vervangen). Voor deze laatste twee mogelijkheden geldt, dat de tijdsduur 'objectief bepaalbaar' moet zijn: de duur van de arbeidsovereenkomst mag op geen enkele wijze afhangen van de wil van de werkgever.
Om niet het risico te lopen dat de overeenkomst in rechte wordt beoordeeld als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, moet het project (c.q. de situatie) zo precies mogelijk worden omschreven. Bij vervanging tijdens ziekte van een werknemer kan voorts in het contract met de vervanger het beste toch een maximumduur worden aangegeven (de bewoording luidt dan bijvoorbeeld 'ter vervanging tijdens de ziekte van …. , doch uiterlijk tot ….')
Volgens de Wet Werk en Zekerheid moet de werkgever een maand voor het aflopen van het contract voor bepaalde tijd de werknemer laten weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet en bij voortzetting onder welke voorwaarden. Deze regel geldt niet bij een contract van hooguit 6 maanden of een contract dat voor de duur van een bepaald project is afgesloten. Houdt de werkgever zich niet aan deze verplichting dan moet hij schadevergoeding ter hoogte van 1 maandloon betalen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 336 vragen en antwoorden over Ontslagzaken.