Is er voor een bedrijf vanuit huis een vergunning nodig?

Of het is toegestaan om een bedrijf vanuit het huisadres te starten, hangt van het bestemmingsplan van de gemeente af. Dit geeft per gebied aan welke activiteiten hier wel of niet mogen plaatsvinden. Het hangt dus af van het soort bedrijf dat er wordt gestart. Als u bijvoorbeeld regelmatig klanten over de vloer hebt in een woongebied, kan dit parkeeroverlast opleveren. En een zelfstandig kleermaker kan met zijn naaimachine voor geluidsoverlast bij de buren zorgen. Als de onderneming niet in het bestemmingsplan past, kan er een ontheffing of aanpassing worden aangevraagd. De meeste gemeenten hebben besloten dat er maximaal 1/3 van de woning dienst mag doen als bedrijfsruimte. Dit verschilt overigens per gemeente, dus check dit altijd.
Een horecabedrijf of een zaak in de detailhandel vanuit huis beginnen is überhaupt niet mogelijk. Als het bedrijf aan huis wel in het bestemmingsplan past - vrije beroepen als arts, accountant en tekstschrijver hebben automatisch toestemming - dan moet het bedrijf worden aangemeld bij de gemeente.
Verder mag er geen reclame (neonverlichting, borden) op het huis verschijnen. Het is ook niet toegestaan om personeel in te huren bij een bedrijf aan huis. Als u iemand in dienst neemt, bent u verplicht deze persoon ook kost en inwoning te geven, aangezien in een bedrijf aan huis er alleen bewoners mogen werken. Als u een zelfstandige kapper bent die vanuit huis werkt, kunt u dus geen extra kapper inhuren om in geval van drukte bij te springen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 263 vragen en antwoorden over Startende ondernemers.