Is het mogelijk om te starten vanuit een WW-uitkering?

Het is mogelijk om met geheel of gedeeltelijk behoud van een WW-uitkering een eigen bedrijf te starten. De contactpersoon bij UWV (werkcoach) kan de startende ondernemer hierover informeren. De starter is zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een goed ondernemingsplan.
Er zijn twee varianten:
  1. De starter gaat voor de zogenoemde startersregeling en ontvangt 26 weken lang een vaste procentuele korting. In deze periode ontvangt hij 29 procent minder WW-uitkering. Tijdens deze startperiode mag hij alles doen om van de onderneming een succes te maken: acquisitie plegen, opdrachten binnenhalen en uitvoeren of bijvoorbeeld een website (laten) maken. De UWV-werkcoach bepaalt of de starter in aanmerking komt aan de startersregeling. 
  2. De starter zet zijn uitkering stop over de uren die hij besteedt aan het bedrijf. Het gevolg is dat er dan voor minder uren recht is op WW. Een voordeel kan zijn dat er in dat geval niet eerst expliciete toestemming van de werkcoach nodig is om een bedrijf te kunnen starten. De starter moet wel het aantal uren (met uitzondering van de reisuren naar een vaste werkplek) dat hij als ondernemer werkt goed bijhouden en dit doorgeven aan het UWV en de Belastingdienst. Deze opgave van uren aan beide instanties mag niet van elkaar verschillen. Voor de uren waarvoor de starter nog wel een uitkering ontvangt blijfr de sollicitatieplicht. 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 263 vragen en antwoorden over Startende ondernemers.