Hoe is de btw-aftrek voor autokosten geregeld?

De belastingdienst heeft de btw-aftrek voor autokosten met de privéauto sinds 1 januari 2014 beperkt. Tot en met 2011 mocht de ondernemer die met een privéauto reed 75% van alle btw op autokosten terugvragen. In de praktijk betekende dit 75% van de btw op alle benzinebonnen, onderhoudskosten en parkeergelden, dus ook van privé gereden kilometers. Vanaf 2012 berekende de ondernemer de verhouding tussen totaal gereden kilometers en zakelijk gereden kilometers en mocht het percentage van de zakelijk gereden kilometers terugvragen van alle btw op autokosten.
Vanaf 2014 is deze wijze van btw-aftrek alleen mogelijk als ook voor de privéritten een sluitende kilometeradministratie wordt bijgehouden. Is er geen sluitende kilometeradministratie voor zakelijke en privéritten, dan mag alle btw over het onderhoud en gebruik worden afgetrokken en aan het einde van het jaar worden gecorrigeerd wegens privégebruik. Hiervoor moet 1,5% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) worden aangegeven als verschuldigde btw. Voorbeeld: u rijdt privé in een auto van € 35.000, inclusief btw en bpm. Het heeft dan alleen zin om btw op autokosten terug te vragen, de btw op die kosten hoger is dan € 525. U kunt daarom het beste in de boekhouding van voorgaande jaren controleren of u boven dit bedrag uitkomt. Hoe duurder de auto, hoe minder zin het heeft om deze regeling toe te passen.
Er zijn dus de volgende keuzes:
  1. Houd een sluitende kilometeradministratie bijhouden, waarin dagelijks alle ritten (dus ook privéritten) zijn vermeld, met de begin- en eindstand van elke rit;
  2. Geef 1,5% van de cataloguswaarde van de auto inclusief btw en bpm aan als verschuldigde btw;
  3. Zie af van btw-teruggave, als u geen rittenadministratie wilt bijhouden en 1,5% van de cataloguswaarde te hoog is om voor teruggave in aanmerking te komen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 263 vragen en antwoorden over Startende ondernemers.