Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de startersmarkt?

Het aantal KvK-registraties is in de eerste helft van 2013 met 1,5 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit zijn vooral werklozen die noodgedwongen aan de slag moeten als zzp’er.

Ondanks deze stijging wordt nog steeds verwacht dat het aantal starters in 2013 rond de 121.000 zal liggen, vergelijkbaar met 2012. In de eerste helft van 2013 vonden zo'n  69.000 starters hun weg naar de Kamer van Koophandel. Zij startten bedrijven in vooral de zakelijke dienstverlening (29%), gevolgd door de detailhandel (11%) en de bouw (10%). Ook is de (groeiende) gezondheidszorg populair (10%). Deze top-5 is al drie jaar nagenoeg hetzelfde.

Een steeds groter wordende groep werknemers kan na hun ontslag geen baan in loondienst vinden en gaat als zzp'er werken, Inmiddels is er een aantal beroepen, zoals bijvoorbeeld bouwvakkers en tekstschrijvers, waarbij bijna alleen nog als zzp'er kan worden gewerkt.

Het besluit om als zzp’er aan de slag te gaan, lijkt lang niet altijd een noodgedwongen stap te zijn wanneer mensen na hun ontslag geen nieuwe baan in loondienst kunnen vinden. Veel zogenoemde ‘nieuwe’ zzp’ers, zoals adviseurs, ict’ers en bouwvakkers, zijn juist vooral vanwege de uitdaging aan de slag gegaan als zelfstandige, zo bleek uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO (2012). Een belangrijke overweging is bovendien dat zij zelf willen bepalen hoeveel en wanneer ze werken. Andere redenen, zoals niet (meer) voor een baas willen werken, geen geschikte baan als werknemer kunnen vinden of meer kunnen verdienen als zelfstandige, spelen volgens het onderzoek een minder belangrijke rol.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 263 vragen en antwoorden over Startende ondernemers.