Wat is de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)?

Elke MKB-ondernemer kan aanspraak maken op borgstelling voor een deel van het krediet. In dat geval kunt u bij de bank meer lenen dan u op basis van het onderpand zou hebben gekregen. De financiële instellling kan namelijk bij de overheid een beroep doen op de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Dit krediet is verruimd tot uiterlijk 1 juli 2022.
Sluit een bedrijf bij de bank een nieuwe lening van maximaal € 266.667 af, dan staat de overheid momenteel borg voor 67,5% procent (eerder was dit 45%). Het maximumbedrag waarvoor de overheid (voor 90%) borg staat met het reguliere percentage bedraagt anderhalf miljoen euro. Afhankelijk van het type borgstelling en onderneming is het mogelijk om de lening voor een bepaalde duur op te schorten.

Voorwaarden:
  • Enkel bestemd voor MKB-bedrijven;
  • Het bedrijf is in Nederland, Bonaire, St. Eustatius of Saba gevestigd en de bedrijfsactiviteiten vinden ook overwegend hier plaats;
  • Het bedrijf moet langer dan drie jaar bestaan Bedrijfsvorm(natuurlijk persoon of rechtspersoon) is niet relevant;
  • De looptijd van de borgstelling is maximaal 6 jaar vanaf de datum van de eerste aflossing. Als de lening bedoeld is om te investeren in een gebouw of schip, geldt een periode van 12 jaar. Als de lening dient om een woon-werk-pand te financieren, dient minstens 50% van de ruimte bestemd te zijn voor zakelijk gebruik.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 263 vragen en antwoorden over Startende ondernemers.