Welke onderhandelingstactiek is het beste bij het bespreken van de arbeidsvoorwaarden?

Volgens de Amerikaanse onderhandelingsdeskundigen Fisher en Ury is een onderhandeling succesvol wanneer deze de relatie tussen beide partijen verbetert. Zij geven de volgende tips:
  • Bereid de onderhandelingen voor en bepaal het minimum en het maximum. Op www.intermediair.nl (keuzemenu: "check je salaris"), kan men bezien welk salaris gangbaar is voor de functie en branche.
  • Ga geen gevecht aan met de andere partij: wie zich hard opstelt kan een harde tegenreactie tegemoet zien. Het risico van een patstelling is dan groot.
  • Probeer erachter te komen welk belang er schuilt achter een bod. Wanneer er geen kinderopvangregeling is omdat de werkgever het te druk heeft gehad dit te regelen, dan kan de sollicitant bijvoorbeeld aanbieden om daarbij hulp te bieden
  • Houdt alternatieven achter de hand. Wanneer de werknemer een hoog salaris wil terwijl die werkgever dat niet kan betalen, dan kan een immateriële arbeidsvoorwaarde ook aantrekkelijk zijn (bijvoorbeeld: flexibele werktijden, mogelijkheid tot thuis werken et cetera).
  • Onderbouw de salariseis met steekhoudende argumenten (vorig salaris, marktconform bedrag, opleidingen, werkervaringen)
  • Ga niet akkoord als er nog twijfels zijn, neem dan de ruimte voor bedenktijd
Binnen een outplacementtraject kan het voeren van salarisonderhandelingen geoefend worden met behulp van rollenspelen en videofeedback.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 153 vragen en antwoorden over Outplacement.