Hoe kun je als leidinggevende omgaan met angst?

Een crisis, een aankomende transformatie, slechte resultaten, als de angst toeslaat gaan mensen vechten, vluchten of bevriezen. Het werk moet echter doorgaan, hoe groot en ondenkbaar de crisis ook is, en mensen weten dat – dus zijn ze zeer terughoudend om te laten merken dat ze bang zijn. Ondertussen is angst een destructieve onderliggende kracht. Het leidt tot passiviteit, slechte beslissingen, minder innovativiteit en risicobereidheid, minder ondernemerschap, minder tolerantie voor ambiguïteit et cetera. Richtlijnen hierbij zijn:
  • Pak angst bij medewerkers frontaal aan. Kom meteen in actie: wees open, bied mensen redelijke, realistische geruststelling. En geef zo het signaal af dat zaken onder controle zijn;
  • Help medewerkers om angsten niet te gaan overdrijven. Dat doet u door eerlijk en open te zijn over de uitdagingen waar iedereen voor staat én over de kansen en mogelijke voordelen die er zijn. Deel uw eigen zorgen, dat maakt het voor anderen makkelijker om die van hen te bespreken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 153 vragen en antwoorden over Outplacement.