Welke criteria zijn van belang voor een goede keuze van een outplacementbureau?

Criteria:
  • Kwaliteit: wat is het opleidingsniveau van de desbetreffende adviseurs? Hebben ze minimaal Hbo-niveau en een opleiding in de juiste richting (P&O, Arbeids- en organisatiepsychologie) en/of is er sprake van zwaarwegende ervaring?
  • Continuïteit: outplacementtrajecten kunnen langdurig zijn, mag verwacht worden dat het bureau blijft bestaan gedurende de gehele looptijd?
  • Ethiek: het outplacementbureau mag geen opdrachten aannemen waarbij de belangen kunnen botsen. Organisatieadviseurs die een reorganisatie voorstellen waarbij ontslagen vallen, kunnen niet ook het outplacement van deze werknemers door hun bureau laten verzorgen.
  • Match vraag en aanbod: het ene outplacementbureau zoekt actief naar werk, het andere rust de kandidaat uit met de vaardigheden om zelf betaald werk te verwerven. Belangrijk is om het bureau te kiezen dat bij de persoon en diens behoeften past.
  • Match adviseur en kandidaat: de klik-factor weegt zwaar omdat trajecten lang kunnen duren en kandidaten zich - vooral in het beginstadium - emotioneel aangeslagen kunnen voelen. Een adviseur bij wie de kandidaat zich op zijn gemak voelt en door wie hij zich ondersteund voelt tijdens een kwetsbare periode, werkt het meest prettig.
  • Eerder behaalde resultaten: heeft het bureau betrouwbare cijfers paraat? Zijn er referenten die zich positief uitspreken over dit bureau? Welke score behaalt het bureau op klanttevredenheidsonderzoek www.blikopwerk.nl?
  • Is het outplacementbureau lid van het OVAL of NOLOC, zodat opdrachtgevers een klacht kunnen indienen. En/of heeft het bureau het Blik op Werk Keurmerk behaald?
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 153 vragen en antwoorden over Outplacement.