Wat wordt bij de BKR geregistreerd?

Ruim 10 miljoen mensen staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel omdat ze een lening hebben. Dat aantal is de laatste jaren opgelopen doordat het BKR meer vormen van schulden vastlegt of omdat leningen eerder een registratie opleveren. Zo wordt rood staan sinds eind 2016 geregistreerd bij een kredietlimiet van 250 euro en een looptijd langer dan een maand. Voorheen werd geregistreerd vanaf 500 euro en langer dan drie maanden roodstand. Daarnaast zijn telefoonkredieten en leasecontracten voor auto’s toegevoegd aan het register. Een studieschuld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) wordt weer niet geregistreerd. Een registratie bij het BKR kan omslaan in een negatieve vermelding als er een betalingsachterstand ontstaat van meer dan drie maanden.
Het BKR maakt onderscheid tussen de volgende zes soorten registraties:
  1. Hypotheek - De hypotheek van een woning waar de consument zelf woont, wordt niet door het BKR geregistreerd. Alleen als er een betalingsachterstand ontstaat van drie maandtermijnen, wordt de lening geregistreerd. Die negatieve registratie blijft van kracht totdat de achterstand is ingehaald en een herstelmelding is gedaan. Daarna blijft de negatieve registratie nog vijf jaar zichtbaar. Een hypotheek voor een tweede woning wordt sinds 1 februari wél door het BKR geregistreerd.  Achterlopen met betalingen geven kredietverstrekkers dit door aan het BKR.
  2. Zakelijk krediet - Zakelijke kredieten van meer dan 1.000 euro worden sinds 1 februari op een andere manier bij het BKR geregistreerd. Het gaat daarbij om zakelijke kredieten waarvoor de afnemer hoofdelijk aansprakelijk is. Dat zijn leningen die worden afgesloten voor een eenmanszaak, VOF of maatschap, of door een vennoot van een commanditaire vennootschap (CV). Het bedrag van het zakelijke krediet wordt niet geregistreerd, omdat dat veelal fluctueert. Achterlopen met de betaling van de lening, wordt wel bij het BKR gemeld.
  3. Private autolease - Hypotheekverstrekkers nemen de betaalverplichting van de private-leaseovereenkomst mee in de berekening van de maximale hypotheek.
  4. Creditcards - Creditcards waarbij de klant gespreide betalingen kan doen in meerdere termijnen vallen in de categorie doorlopende kredieten. Die staan geregistreerd bij het BKR als het krediet hoger is dan 250 euro en een langere looptijd heeft dan een maand.
  5. Rood staan - Als de kredietlimiet hoger is dan 250 euro met een langere looptijd dan een maand, dan staat dat geregistreerd bij het BKR.
  6. Telefoonabonnement - Geregistreerd als de lening voor het toestel hoger is dan 250 euro. Maandelijkse gebruikskosten tellen daarbij niet mee.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 184 vragen en antwoorden over Debiteurenbeheer.