Is de hoogte van de incassokosten voor de schuldeiser wettelijk geregeld?

In de wet staat dat incassokosten redelijk moeten zijn. Er is derhalve geen wet die bepaalt wat die kosten daadwerkelijk zouden moeten zijn. Rechters in Nederland hebben echter gezamenlijk een staffel afgesproken op basis waarvan zij in eventuele rechtzaken over incassokosten bedragen toewijzen. Deze staffel, bekend onder Voorwerk II, is een leidraad voor rechters bij geschillen over incassokosten.
Probleem is natuurlijk dat schuldeisers zelden naar de rechter stappen om een uitspraak te krijgen over de hoogte van de incassokosten. In de praktijk blijkt dat incassobureaus daar misbruik van maken en veel te hoge kosten in rekening brengen.
De landelijke organisatie Sociaal Raadslieden heeft aan de bel getrokken, omdat incassobureaus nu bij het innen van schulden jaarlijks miljoenen aan onkosten in rekening zouden brengen bij mensen die al in grote financiële problemen zitten. Daarop drong een Kamermeerderheid er op aan een maximum aan de kosten te stellen die de incassobureaus in rekening mogen brengen.
Volgens de minister is een wettelijke regeling nu terecht, omdat eerdere pogingen om de branche  te bewegen tot een redelijke onkostenvergoeding, niet hebben gewerkt. De minister komt nu met wettelijke voorstellen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 184 vragen en antwoorden over Debiteurenbeheer.