Hoe kan ik de kredietwaardigheid van een potentiële klant beoordelen?

Het is praktisch bij handelsinformatie-bedrijven kredietinformatie ('kredietrapport') op te vragen. Veelal gaat dat op basis van een abonnement. Bekende bedrijven die deze dienst kunnen leveren zijn ondermeer Graydon, Dun & Bradstreet, Coface en Experian Information Services. Ook kredietverzekeraars als Atradius leveren informatie als onderdeel van een kredietverzekering. Deze bedrijven hebben toegang tot alle kanalen (o.a. banken, incassobureaus, KvK). U kunt bij deze bureaus tegen betaling een rapport over een klant opvragen. De prijs is vaak variabel: dit hangt af van welke gegevens u opvraagt en de frequentie van bestellingen. In de rapporten vindt u meestal een kredietadvies, een betalingswaardering, officiële gegevens, vestigingsgegevens en eerdere financiële calamiteiten. Aan de hand van deze gegevens wordt een kredietrating opgesteld: hoe hoger de score, hoe betrouwbaarder de klant.
Bij de Kamer van Koophandel kunt u online tegen betaling informatie opvragen over potentiële zakenpartners, klanten of opdrachtgevers. Bij de KvK vindt u onder andere informatie over jaarrekeningen, BV-structuren, de datum van oprichting en het aantal medewerkers, maar ook bijvoorbeeld gegevens over faillissement of surseance. Via rechtspraak.nl heeft u toegang tot het Centraal Insolventieregister. Hier kunt u checken of uw potentiële klant betrokken is (geweest) bij een faillissement, surséance van betaling of schuldsanering.
Het is overigens zaak regelmatig ook bestaande klanten via dit soort rapporten tegen het licht te houden. Vaar niet blind op jarenlange relaties. Want ook bestaande relaties kunnen failliet gaan door veranderende economieën.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 184 vragen en antwoorden over Debiteurenbeheer.