Kan een arbeidsovereenkomst worden vernietigd wegens onwaarheden in een cv?

Wanneer achteraf blijkt dat de cv van een werknemer onwaarheden bevat is het mogelijk om een arbeidsovereenkomst te vernietigen. Het is daarvoor niet noodzakelijk dat de arbeidsovereenkomst na ontdekking van het bedrog (vrijwel) geheel nutteloos is geworden omdat de bedongen arbeid niet (meer) kan worden verricht. Als een arbeidsovereenkomst wordt gesloten door een opzettelijk daartoe gedane onjuiste mededeling, dan is er sprake van bedrog en kan de werkgever zich beroepen op (buitengerechtelijke) vernietiging van de arbeidsovereenkomst. Het gesloten ontslagstelsel staat hier niet aan in de weg. Bovendien volgt uit de wet niet de voorwaarde dat de arbeidsovereenkomst (vrijwel) geheel nutteloos moet zijn geworden. 
Dit betekent echter niet per definitie dat de werknemer het reeds betaalde salaris moet terugbetalen. De werknemer heeft, ook bij vernietiging van de arbeidsovereenkomst, immers wel feitelijk werkzaamheden voor de werkgever verricht. Op grond van voordeelsverrekening kan de werkgever daarom nog steeds loon aan de werknemer verschuldigd zijn.
Naast de mogelijkheid tot vernietiging op grond van bedrog zijn er ook andere routes om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Onwaarheden in het cv kunnen bijvoorbeeld ook grond zijn voor een ontbindingsprocedure wegens verwijtbaar handelen of onder omstandigheden een dringende reden opleveren voor een ontslag op staande voet.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 224 vragen en antwoorden over Werving en selectie.