Wat is een sociaal plan bij een reorganisatie?

Een sociaal plan behelst de voorzieningen om de sociale en financiële gevolgen van het ontslag voor het personeel op te vangen.
Het sociaal plan beschrijft:
  • welke werknemers moeten vertrekken (wie is boventallig);
  • welke regeling de werknemers 'meekrijgen', zoals hoogte van de ontslagvergoeding;
  • recht op outplacement ondersteuning vanuit de werkgever;
  • lengte van de zoektijd naar een nieuwe baan.
Belangrijk item is onder andere welke werknemer mag blijven en welke werknemer moet vertrekken. Meestal vindt deze selectie plaats op basis van afspiegeling: de ontslagen vinden plaats op basis van gelijke verdeling over de leeftijden van de werknemers. Dit is tegenwoordig de wettelijke regel.
Als duidelijk is wie moet vertrekken bepaalt het sociaal plan vervolgens welke ondersteuning (sociaal en financieel) de werknemer ontvangt. De ondersteuning wordt georganiseerd en gefinancierd door de werkgever. Een belangrijk onderdeel is het begeleiden van de werknemers naar een nieuwe functie. Dit kan binnen of buiten de organisatie zijn. Daarvoor zal de werkgever inspanningen moeten verrichten. Mocht plaatsing intern of extern niet lukken, dan zal de werkgever meestal een outplacement bureau inschakelen die de kandidaat verder helpt met het vinden van een nieuwe baan.
Bij vertrek zal de werknemer recht hebben op een ontslagvergoeding. De hoogte van de ontslagvergoeding wordt bepaald door de kantonrechtersformule. Voor elk gewerkt jaar ontvangt de werknemer 0,5 of 1 of 1,5 of 2 maand(en) ontslagvergoeding .Bijvoorbeeld: als een werknemer 50 jaar oud is en 10 jaar heeft gewerkt, dan bedraagt de ontslagvergoeding 15 maandsalarissen. De hoogte van de ontslagvergoeding kan zo fors oplopen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 143 vragen en antwoorden over Ontslagvergoedingen.