Hoe kan de transitievergoeding worden berekend?

De transitievergoeding wordt berekend door het maandsalaris en de duur van de arbeidsovereenkomst. Bij het berekenen van de transitievergoeding telt u de volgende looncomponenten bovenop het maandsalaris:
  • 1/12e deel van de vakantiebijslag en de eindejaarsuitkering waar de werknemer binnen twaalf maanden recht op zou hebben als de arbeidsovereenkomst was voortgezet;
  • 1/12e deel van de overeengekomen vaste looncomponenten die de werkgever verschuldigd is geweest in de twaalf maanden voorafgaand aan het einde van de arbeidsovereenkomst. Hieronder vallen bijvoorbeeld overwerkvergoedingen en ploegentoeslagen.
  • 1/36e deel van de overeengekomen variabele looncomponenten die verschuldigd is geweest in de drie kalenderjaren voorafgaand aan het jaar waarop de arbeidsovereenkomst eindigt. Hieronder vallen bijvoorbeeld bonussen, winstuitkeringen en eindejaarsuitkeringen. Bij een korter dienstverband wordt dit bedrag naar rato berekend. Is een werknemer bijvoorbeeld 24 maanden in dienst geweest, dan moeten de variabele looncomponenten worden gedeeld door 24.
De hoogte van de transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf de eerste werkdag. De transitievergoeding is in 2022 maximaal € 86.000. Heeft een werknemer een jaarsalaris dat hoger is dan dit bedrag, dan ontvangt hij maximaal dat jaarsalaris.
Voor de berekening is een tool ontwikkeld.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 143 vragen en antwoorden over Ontslagvergoedingen.