Wat is het verschil tussen bonus en commissie?

Een bonus is een vast geldbedrag dat wordt uitgekeerd als de targets gerealiseerd zijn. Meestal wordt er pas (een deel van de) bonus uitgekeerd als meer dan 90 tot 95% van de targets gerealiseerd is, daaronder bedraagt de uitkering nul euro. Medewerkers die boven de 100% eindigen kunnen veelal een extra (meer dan proportionele) bonus tegemoet zien per bijvoorbeeld 5% dat ze boven target eindigen. Meestal krijgt de salesperson een deel van de commissie on target per maand aan de hand van dat deel van de targets dat dan gerealiseerd is. Vaak is een gate (drempel per target) en een de- en accellerator actief.
Bij een commissiesysteem wordt per transactie of per maandrealisatie afgerekend. In de meest zuivere vorm is dat een percentage van de omzet.
In het eerste geval gaat het management uit van de cost-of-labor filosofie, het totaal remuneratiepakket van sales moet op de arbeidsmarkt aansluiten en de kosten mogen niet teveel variëren met de omzet/marge. In het tweede geval gaat het management uit van een cost-of-sales filosofie, de kosten van sales moeten ongeveer een vast percentage van de omzet bedragen. Welk systeem het beste binnen uw organisatie past hangt van veel factoren af.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 206 vragen en antwoorden over Sales.