Is aftrek van btw mogelijk bij leegstand?

Eerder stelde de Belastingdienst zich op het standpunt dat bij leegstand geen recht bestaat op aftrek van btw. De Hoge Raad heeft echter besloten dat in een jaar dat een pand leegstaat men recht heeft op aftrek/teruggaaf van btw wegens herziening van 1/10e deel van de bij ingebruikneming van het pand verschuldigde omzetbelasting, wanneer deze btw destijds vanwege het vrijgestelde gebruik van het pand niet voor aftrek in aanmerking kwam.
Bij leegstand kunnen zich drie verschillende soorten kosten voordoen:
  1. Instandhoudingskosten. Dit zijn kosten die gemaakt worden om het pand in goede staat te houden, bijvoorbeeld stookkosten.
  2. Kosten voor verbetering van het pand, zoals een verbouwing.
  3. Kosten voor aankoop of bouw van het pand wanneer het pand na aankoop of bouw bij de ondernemer nog niet langer dan 10 jaar in gebruik is.
Btw-aftrek vindt plaats aan de hand van het doel waarmee de ondernemer het onroerend goed gaat gebruiken. Als kosten, gemaakt tijdens de leegstand, zien op toekomstige belaste activiteiten (zoals belaste verhuur), dan kan de btw voor aftrek in aanmerking komen. Als een pand leegstaat, dan is vaak nog niet duidelijk of het pand gebruikt zal worden voor belaste of voor vrijgestelde activiteiten en of de btw aftrekbaar is. De verhuur van een pand is namelijk in principe vrijgesteld van btw, maar verhuurder en huurder kunnen kiezen voor een belaste verhuur wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Het voornemen om een pand btw-belast te verhuren is voldoende om niet eerder in aftrek gebrachte btw – gedeeltelijk – terug te vragen op grond van de herzieningsregels.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 114 vragen en antwoorden over Vastgoed Huur & Verhuur.