Welke ontwikkelingen hebben sterk bijgedragen aan de toepassing van functiewaardering in Nederland?

Dit zijn:
  • De geleide loonpolitiek. In Nederland werd de loonontwikkeling net na de Tweede Wereldoorlog door de overheid gecoördineerd, ter voorkoming van arbeidsonrust en oneerlijke concurrentie. Het paste in dit beleid om op landelijk niveau hetzelfde werk gelijk te belonen. Om dat te kunnen bereiken heeft de overheid, samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties een systeem ontwikkeld om te kunnen bepalen welke functies gelijk en / of ongelijk waren en dus gelijk of ongelijk konden worden beloond. Dit systeem (de Genormaliseerde Methode voor de Classificatie van Functies) is daarmee eigenlijk het eerste ‘echte’ systeem van functiewaardering dat in Nederland werd toegepast en geldt nog steeds als de ‘moeder’ van de meeste in Nederland toegepaste systemen van functiewaardering.
  • De opkomst van collectieve arbeidsovereenkomsten in de periode na de Tweede Wereldoorlog. De CAO regelde de lonen voor een hele bedrijfstak of sector, functiewaardering bleek een bruikbaar instrument om functies te kunnen ordenen en beloningsverschillen te rechtvaardigen.
  • Door technologische ontwikkelingen zijn organisaties complexer geworden. Takenpakketten en verantwoordelijkheden zijn daardoor sterk veranderd. Door een toenemende verfijning van de functiestructuur groeide de behoefte om deze structuur in kaart te brengen. Functiewaardering bleek daartoe een bruikbaar instrument.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 130 vragen en antwoorden over Functiewaardering.