Welke doorlooptijd is gebruikelijk bij de invoering van een systeem van functiewaardering?

Eerst moet worden vastgesteld wanneer de organisatie functiewaardering ingevoerd wil hebben of moet hebben (dit kan bijvoorbeeld door een CAO bepaald zijn). Wanneer deze datum bekend is, kan de doorlooptijd van het traject worden vastgesteld. Als er sprake is van een CAO, is het handig de procedures zoals deze in de CAO staan vermeld erbij te houden. Dan is de doorlooptijd vrij snel duidelijk, doordat veel termijnen al zijn vastgelegd. Vervolgens kan een planning worden opgesteld.
Indien er geen CAO met vastgestelde procedures is, moet de organisatie zelf bepalen hoeveel tijd nodig is voor de invoering. Een en ander hangt natuurlijk af van de beschikbare capaciteit, de omvang van de organisatie, het aantal functies en de procedures die worden afgesproken. Voor het opstellen van de functiebeschrijvingen is al snel een halve tot een hele dag per functiebeschrijving nodig. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoe vaak wordt afgestemd en met wie, wanneer betrokken partijen moeten beschikbaar zijn et cetera.
In principe moet een traject van invoering van functiewaardering niet langer duren dan een half jaar tot een jaar. De doorlooptijd van een dergelijk traject duurt anders te lang: medewerkers zijn al weer vergeten hoe het ook al weer was, functies kunnen in de tussentijd zijn gewijzigd, men wordt 'functiewaarderingsmoe'. Indien de organisatiegrootte (het aantal functies) dat niet toelaat, moet meer capaciteit worden ingezet.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 130 vragen en antwoorden over Functiewaardering.