Is voor de eigendomsoverdracht van een onroerende zaak vereist dat een koopovereenkomst wordt opgesteld?

Voor overdracht van een onroerende zaak is een levering middels een daartoe bestemde tussen partijen opgemaakte notariële akte, gevolgd door inschrijving daarvan in de openbare registers voor registergoederen vereist. Door inschrijving wordt de levering voltooid en pas op dat moment komt de overdracht tot stand, mits de verkoper op dat moment bevoegd is om het te leveren goed te vervreemden en mits de levering plaatsvindt krachtens een geldige titel . Het Burgerlijk Wetboek geeft niet aan wat met titel wordt bedoeld, maar aangenomen wordt dat dit de rechtsgrond voor de levering is, wat in het algemeen een verbintenis is die tot overdracht verplicht. Dat kan zijn een koopovereenkomst, maar ook bijvoorbeeld een schenking. De titel dient in de akte van levering te worden vermeld. In het algemeen zal derhalve een koopovereenkomst bestaan.
Indien een consument een tot bewoning bestemde onroerende zaak koopt, gelden ter bescherming van de consumentkoper, speciale eisen voor de totstandkoming van de koopovereenkomst. Zo moet de overeenkomst schriftelijk zijn aangegaan, heeft de koper drie dagen bedenktijd waarbinnen de koper de overeenkomst kan ontbinden.
Ten aanzien van andere koopovereenkomsten met betrekking tot onroerende zaken geldt dat de koopovereenkomst is gesloten indien partijen wilsovereenstemming hebben bereikt. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 179 vragen en antwoorden over Vastgoed: Koop & Eigendom.