Is verhuurd vastgoed een 'algemeenheid' waarvoor een speciaal btw-regime geldt?

Bij vastgoedtransacties hebben partijen veelal de keuze tussen een vrijgestelde en een btw-belaste overdracht. Aankoop-btw is aftrekbaar als het pand tien jaar lang belast wordt gebruikt. Bij een - tussentijdse - vrijgestelde levering moet de verkoper vaak een deel van zijn aankoop-btw terugbetalen.

Terugbetaling is niet aan de orde als partijen kiezen voor een belaste levering. Nadeel voor de koper is echter dat hij het pand weer tien jaar lang belast moet gebruiken. Zo niet, dan is een evenredig gedeelte van zijn aankoop-btw niet aftrekbaar.
Bij overdracht van een 'algemeenheid van goederen' geldt een speciaal regime, bedoeld om bedrijfsoverdrachten niet nodeloos te bezwaren met btw-formaliteiten. De Hoge Raad meende voorheen dat verhuurd vastgoed was uitgesloten. De regeling zou gelden voor 'echte' ondernemers en niet voor partijen die enkel een vermogensbestanddeel exploiteerden. Onder invloed van Europese jurisprudentie stelt de Hoge Raad in zijn arrest van 6 juni 2008 vast dat dit standpunt niet meer houdbaar is. Gevolg is dat bij overdracht van verhuurd vastgoed in beginsel geen sprake meer is van een btw-relevante levering. Lopende herzieningstermijnen gaan van rechtswege over op de koper.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 179 vragen en antwoorden over Vastgoed: Koop & Eigendom.